Οι νεοναζί σε Ελλάδα και Γερμανία

0
233

Βλέποντας τον Νίκο Μιχαλολιάκο και μέλη της Χρυσής Αυγής  να ποζάρουν με υπερηφάνεια δίπλα σε Γερμανούς ομοϊδεάτες τους νεοναζί, ίσως αναρωτηθεί κάποιος ποια είναι η διαχρονική στάση του γερμανικού κράτους απέναντι στις φασιστικές συμμορίες. Δείχνει την ίδια ανοχή όπως η σημερινή ακροδεξιά ελληνική κυβέρνηση, που χρησιμοποιεί την Χρυσή Αυγή ως το  μακρύ δεξί της χέρι,  ή παίρνει μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση του  φασιστικού εφιάλτη;

14. imerisia_LARGE_t_1061_43486896Της Αγγελικής ΚΑΡΕΛΙΩΤΗ, μέλους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Κολωνία-Βόννη

Ακόμα και μετά το τέλος του 2ου  παγκόσμιου πόλεμου η νεοσύστατη Γερμανική Ομοσπονδία  δεν απαλλάχθηκε από τον κίνδυνο του φασισμού, που  επανερχόταν με  την μορφή κομμάτων τα οποία τελικά έβγαιναν εκτός νόμου και έχαναν, επιφανειακά  τουλάχιστον, την δύναμή τους. Από την αρχή της δεκαετίας του 90 όμως η ακροδεξιά επέστρεψε πιο δυνατή και πιο επικίνδυνη.  Ξεκίνησε ένα κύμα βίας, στηριζόμενο στον ρατσισμό και στην ναζιστική ιδεολογία. Νέοι ήταν κυρίως αυτοί που ασπάστηκαν αυτές τις θεωρίες και επιτίθεντο σε κάθε τι μη γερμανικό.  Από  την ένωση της Γερμανίας το  1990, μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 το ίδρυμα ερευνών Amadeu Antonio έχει καταγράψει τουλάχιστον 182 δολοφονίες με ρατσιστικό κίνητρο. Τα θύματα είναι κυρίως μετανάστες, αλλά και άστεγοι και αριστεροί και ομοφυλόφιλοι.

Οι στατιστικές δείχνουν πως και στην Γερμανία εκλογικά οι ναζιστές και οι φασιστικές αντιλήψεις βρίσκουν τους περισσότερους υποστηριχτές τους στα άτομα των μεγαλύτερων ηλικιών, με ελάχιστη η καθόλου εκπαίδευση, οι οποίοι ζουν στην επαρχία ή σε περιοχές με μικρούς πληθυσμούς μεταναστών. Το μεγαλύτερο ποσοστό ναζιστών-φασιστών εμφανίζεται στην ανατολική Γερμανία, στο πιο “χτυπημένο” από την φτώχεια και την ανεργία τμήμα την χώρας, το οποίο η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί …υπόδειγμα για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το ποσοστό των ανατολικογερμανών με ναζιφασιστικές αντιλήψεις έχει διπλασιαστεί από το 2002 και έχει φτάσει  στο 16%, την ίδια ώρα που στη πρώην ΟΔΓ μειώθηκε αρκετά. Ωστόσο στο σύνολό της η Γερμανία αρχίζει να αποκτά πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια  η νεοφασιστική σκηνή μεταλλάσσεται. Ενώ ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν στον εθνικιστικό-ναζιστικό χώρο εμφανίζει μείωση (υπολογίζονται γύρω στους 25.000), παρατηρείται το φαινόμενο πως άτομα που ως χθες ανήκαν σε ναζιστικές οργανώσεις, τώρα αυτονομούνται. Ο ναζιφασισμός γίνεται δηλαδή πιο …«διακριτικός» αλλά ταυτόχρονα πιο επικίνδυνος, καθώς  οι εκδηλώσεις βίας και αποδοχής της ρατσιστικής βίας ως μεθόδου πολιτικής δράσης πολλαπλασιάζονται.

Αυτόνομοι Εθνικιστές

Οι Αυτόνομοι  Εθνικιστές είναι μια νέα τάση στον χώρο των νεοναζιστών στην Γερμανία. Είναι ομάδες 20-25 ατόμων, τοπικού χαρακτήρα, με βασικά τους χαρακτηριστικά την εμφάνιση και την επιθετικότητα τους.

14. imago55307518h3
Source: http://www.taz.de/uploads/images/684×342/imago55307518h.jpg

Το κλασσικό στυλ skinhead θεωρείται τώρα πια ξεπερασμένο καθώς οι νεοναζί προτιμούν “mainstream” ρούχα και μάρκες. Για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους χρησιμοποιούν λιγότερο ευδιάκριτα σύμβολα, δεν έχουν απαραίτητα ξυρισμένα κεφάλια και φοράνε σπάνια αρβύλες.

Οι Αυτόνομοι Εθνικιστές δεν ξεχωρίζουν εύκολα με μία πρώτη ματιά από τους αναρχικούς. Παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις, σχηματίζοντας μαύρο μπλοκ, φορούν κουκούλες, ακόμα και παλαιστινιακές μαντίλες. Γενικά χρησιμοποιούν τις συνήθειες των ατόμων του αναρχικού χώρου.

Με την πιο “mainstream” αυτή εμφάνιση οι Αυτόνομοι Εθνικιστές μπορούν να πλησιάζουν και να στρατολογούν πιο εύκολα νέα μέλη, μπορούν να διεισδύουν σε ομάδες αναρχικών, αλλά και στις διαδηλώσεις  η αστυνομία δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τις δύο ομάδες.

Στόχος τους είναι να στρατολογούν νέους 16-23 χρονών,  όχι μόνο με την εμφάνιση τους αλλά και με δράσεις, όπως συναυλίες, διανομή φυλλαδίων και γκράφιτι.  Χαρακτηριστικό τους είναι η χρήση ωμής βίας ώστε να εκφράσουν την ιδεολογία τους απέναντι σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, Εβραίους  ακόμα και πολιτικούς αντιπάλους όπως αντιφασίστες και συνδικαλιστές. Σε διαδηλώσεις είναι πιο βίαιοι από ότι οι παραδοσιακοί φασίστες.

Οι ΑΕ δεν αντιμετωπίζονται από όλους τους χώρους της ακροδεξιάς θετικά  καθώς δεν  είναι οργανωμένοι σε κόμματα και αρνούνται να συνεργαστούν μαζί τους. Ακόμα και μέσα στο ΝPD υπάρχουν διαφωνίες για τον πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αφού είναι ανεξέλεγκτο ι. Συνυπάρχουν με κόμματα και οργανώσεις σε λίγες περιπτώσεις, όπως οι διαδηλώσεις.

Αντιμετώπιση στην Γερμανία

Η αποκάλυψη του τρίο των  νεοναζί του Zwickau τον Νοέμβριο του 2011, προκάλεσε ευρεία πολιτική συζήτηση σχετικά με την ακροδεξιά και το έργο των αρχών ασφαλείας. Η νεοναζιστική συμμορία με το όνομα NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) κατηγορείται για τουλάχιστον 10 δολοφονίες το διάστημα 2000-2007, πολλαπλές επιθέσεις και ληστείες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας Έλληνας και οκτώ Τούρκοι μετανάστες. Παρόλο που υποτίθεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά τον  ναζιφασιστικό χώρο, οι αρχές έκαναν πολλά …«λάθη» κυρίως επειδή …«δεν κατάφεραν» να συνδέσουν τις δολοφονίες μεταξύ τους, ούτε μπόρεσαν να εντοπίσουν τους δράστες.  Και αυτό λίγους μήνες μετά το ανατριχιαστικό έγκλημα του Νορβηγού Μπρέιβικ, που προκάλεσε τον θάνατο 84 ατόμων, έχοντας την αντίληψη:  «πολυπολιτισμικότητα τέλος, θάνατος στους ξένους αλλά και σε εκείνους που τους ανέχονται».

Οι δύο αυτές υποθέσεις ταρακούνησαν την γερμανική κοινή γνώμη και την γερμανική κυβέρνηση και υποχρέωσε την Μέρκελ να χαρακτηρίσει τις δολοφονίες “Ντροπή για την χώρα”…

Όλο και σκληρότερα μέτρα εναντίων των νεοναζί από το τέλος του 2011

Για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια γίνεται προσπάθεια απαγόρευσης του φασιστικού κόμματος NPD. Αιτία, η συγκάλυψη και υποστήριξη των δολοφονιών από τους τρομοκράτες  του NSU . Πρώην και νυν εκπρόσωποι του κόμματος, αν και αρνούνται να το παραδεχτούν,  φέρεται να προμήθευαν  με χρήματα και όπλα τις εξτρεμιστικές ναζιφασιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το NSU. Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτονται στοιχεία που αποδεικνύουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Μάλιστα πρώην ηγέτης είχε προμηθεύσει  το όπλο που χρησιμοποιήθηκε σε τουλάχιστον 6 από τις δολοφονίες. Η πρώτη προσπάθεια απαγόρευσης του NPD το 2003 «απέτυχε» όταν μαθεύτηκε πως πληροφοριοδότες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είχαν διεισδύσει στα ανώτατα όργανα του κόμματος.

14. Untitled-1Το ερώτημα όμως που γεννιέται είναι , βοηθάει  η απαγόρευση ενός φασιστικού κόμματος στην καταπολέμηση του φασισμού;  Το σίγουρο είναι ότι η απαγόρευση δεν θα οδηγούσε απαραίτητα  στην εξάλειψη του ναζιφασισμού, ενώ θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα νέο εθνικιστικό-ναζιφασιστικό κόμμα.

Από το 1952 οι γερμανικές αρχές έχουν απαγορεύσει  16 ναζιφασιστικές οργανώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και 71 οργανώσεις σε επίπεδο κρατιδίων, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στο Βερολίνο και τη Βαυαρία (12 σε κάθε κρατίδιο).  Στην απαγόρευση των οργανώσεων και των συνδέσμων συνήθως οδηγούν οι κατηγορίες για ποινικά αδικήματα αλλά και για Volksverhetzung, την υποκίνηση δηλαδή φυλετικού μίσους κατά ομάδας του πληθυσμού.  Ο νόμος έχει εφαρμογή και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος στην Γερμανία. Η απαγόρευση περιλαμβάνει όλα τα ναζιστικά σύμβολα και σε οτιδήποτε μπορεί να προσομοιαστεί με αυτά και με την ναζιστική συνθηματολογία. Ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως και 5 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο, καθώς και υποχρεωτική εργασία σε κρατική υπηρεσία για ανήλικους παραβάτες.

Προσπάθειες γίνονται από μέρους των ακροδεξιών οργανώσεων να εισβάλουν στον χώρο των σωμάτων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής η Ομοσπονδιακή αστυνομία λέει πως δεν δέχεται μέλη ακροδεξιών ομάδων στους κόλπους της.  Περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς όμως έχουν υπάρξει στο παρελθόν, μερικές φορές χωρίς καμία τιμωρία των ενόχων αστυνομικό. Όπως δηλώνει εξάλλου ο πρόεδρος του συνδικάτου της αστυνομίας “φυσικά υπάρχουν και στην αστυνομία μαύρα πρόβατα, αλλά θα πρέπει να υπολογίσουν τις συνέπειες”.  Τον Οκτώβρη του 2012, επίλεκτη ομάδα της αστυνομίας  εισέβαλε  σε σπίτι αστυνομικού,  καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι ήταν μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και έπαιρνε μέρος σε εξτρεμιστικές δράσεις.

Η στάση των γερμανικών αρχών δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανοχή, την επιείκεια, και την ταύτιση με την οποία αντιμετωπίζει το Ελληνικό Κράτος τη Χρυσή Αυγή.  Στην Ελλάδα η ΧΑ αλωνίζει έχοντας τις πλάτες όχι μόνο μεγάλης μάζας αστυνομικών όλων των βαθμών, αλλά και της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας.  Σύμφωνα με καταγγελία ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ στον Guardian, διαδοχικές κυβερνήσεις επέτρεψαν στην Χρυσή Αυγή να παρεισφρήσει στις τάξεις της αστυνομίας. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου στα κέντρα όπου ψήφισαν αστυνομικοί και μετά από ανάλυση, τουλάχιστον ένας στους δύο αστυνομικούς ψηφίζει Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, οι αστυνομικοί τείνουν όλο και πιο δεξιά.  Ειδικά στους Ειδικούς Φρουρούς που μπήκαν στην Αστυνομία χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, αναπτύσσεται μεγάλο ρεύμα προς τη Χρυσή Αυγή. Το ίδιο συμβαίνει και σε τομείς όπως η ομάδα ΔΙΑΣ ή τα ΜΑΤ.

Η απόφαση της ελληνικής πολιτείας είναι, όχι μόνο να μην σταματήσει την επέλαση της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ, αλλά να της ανοίγει τον δρόμο διάπλατα, κλείνοντας τα μάτια στην διάπραξη ποινικών αδικημάτων των μελών της, χωρίς τον κίνδυνο του αυτόφωρου. Έτσι, μετά τις επιθέσεις σε Ραφήνα, Μεσολόγγι  και Καλαμάτα, στις οποίες έχουν πάρει μέρος και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Δένδιας αποσύρει την φρουρά τους ώστε  “να αποφεύγεται, η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών, συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων, ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων”.  Οι ίδιοι οι τραμπούκοι βουλευτές είχαν δηλώσει  θρασύτατα ότι θα συνεχίσουν να βιαιοπραγούν  υποκαθιστώντας δικαστές και αστυνομικούς.

Οι αριστεροί Γερμανοί κατηγορούν την αστυνομία τους  πώς είναι τυφλή  “από το δεξί το μάτι”. Στην Ελλάδα δεν θα υπερβάλλουμε αν  πούμε πώς όταν πρόκειται για εγκλήματα νεοφασιστών η ΕΛ.ΑΣ. είναι θεότυφλη! Η ΧΑ δρα ανενόχλητη. Νεοναζί τραμπούκοι πολιτικοί βιαιοπραγούν δημόσια μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές χωρίς να ανοίξει ούτε δεξιό ρουθούνι. Αντίθετα, όταν πρόκειται για την Αριστερά το μάτι της αστυνομίας είναι αετίσιο. Νεοναζοί και Αστυνομία με συντονισμένες επιχειρήσεις συλλαμβάνουν και βασανίζουν μέλη αριστερών οργανώσεων και αντιφασίστες. Οι φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα κάνουν τον γύρω του κόσμου. Εντός και εκτός Ελλάδας γίνεται λόγος για ένα φασιστικό καθεστώς με μακρύ χέρι.   Είναι προφανές πώς  η  Ελληνική κυβέρνηση δεν ανησυχεί για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό όπως η Μέρκελ. Αλώστε κάθε τουρίστας είναι καλοδεχούμενος  να απολαύσει τον ήλιο, την θάλασσα, την ελληνική φιλοξενία (εκτός και αν είναι αφρικανός , ασιάτης, άραβας, ισραηλινός, αριστερός, ομοφυλόφιλος,…). Ίσως πάλι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα να είναι ένα …σχέδιο του Θεού. Έχουμε ακούσει τον πρωθυπουργό να λέει πως συνομιλεί με τον Θεό. Όταν κάποιος μιλάει στον Θεό, το ονομάζουμε προσευχή, όταν όμως ο Θεός του απαντάει , το ονομάζουμε σχιζοφρένεια.

 Περαστικά τους…

Δημοσιεύτηκε στον Λαμπτήρα Πυρακτώσεως (τεύχος 11ο, Απρίλης 2013)