Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Κέρκυρας για τις συνθήκες εργασίας στα ΣΔΕ

0
194

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι ένας θεσμός που στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση του ενήλικου πληθυσμού και ιδίως της νεολαίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής. Τα Σ.Δ.Ε. παρέχουν γυμνασιακή εκπαίδευση σε ενήλικες οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση. Ανήκουν στη τυπική εκπαίδευση ενηλίκων και  χορηγούν στους απόφοιτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο προς το απολυτήριο του Γυμνασίου.

Το ΣΔΕ Κέρκυρας ιδρύθηκε το 2005 και λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2005-2006. Τα σχολικά έτη 2008-2010 λειτούργησε παράρτημα του Σχολείου στη Βόρειο Κέρκυρα (Νυμφές), ενώ από το Σεπτέμβριο του 2011 λειτουργεί αντίστοιχο παράρτημα στη Νότιο Κέρκυρα (Λευκίμμη). Από την έναρξη του Σχολείου έως και τη χρονιά που διανύουμε αποφοίτησε  από το ΣΔΕ  ένας μεγάλος αριθμός μαθητών 

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπάγονται στο  στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης)  του Υπουργείου Παιδείας. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά συνάπτουν συμβάσεις με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί σε αυτά, κυρίως ωρομίσθιοι αντιμετωπίζουν συνθήκες μεσαιωνικής γαλέρας.Τα ΣΔΕ  έχουν χρησιμοποιηθεί ως «όχημα»,για να περάσουν αντιδραστικε΄ς αλλαγές , κυρίως στα εργασιακά(αξιολόγηση, μπλοκάκια, ανασφάλιστοι εργασία) Για χρόνια οι εκπαιδευτικοί των ΣΔΕ εργάζονταν ανασφάλιστοι ή υποχρεώνονταν να συνάψουν συμβάσεις μίσθωσης έργου, με τις οποίες οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί βαπτίζονταν «εργολάβοι» – ελεύθεροι επαγγελματίες!

Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια οι μισθοί των εργαζομένων στα ΣΔΕ καταβάλλονταν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, μετά τη λήξη της σχολική χρονιάς. Φέτος το Υπουργείο ξεπέρασε κάθε αντεργατικό όριο και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς  2016-2017, το Υπουργείο εξακολουθεί να οφείλει τους μισθούς των ωρομισθίων εκπαιδευτικών της περασμένης σχολική χρονιάς 2015-2016,φέρνοντας τους συναδέλφους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στα όρια της οικονομικής ανέχειας.

 Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Φίλη  ότι τα ΣΔΕ θα ανοίξουν φέτος κανονικά από την αρχή τις σχολικής χρονιάς, εντούτοις βρισκόμαστε στα μέσα του Γενάρη και δεν έχει εκδοθεί  ακόμη η προκήρυξη για στελέχωση των ΣΔΕ, ούτε έχει καλέσει τους ωρομισθίους στη θέση τους. Με αυτό το τρόπο υποβαθμίζει τα ΣΔΕ, αφού αυτά υπολειτουργούν, υποτιμά τους ενήλικες εκπαιδευόμενους των ΣΔΕ και καταδικάζει των ωρομισθίους συναδέλφους στην ανεργία! Αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης είναι ότι το παράρτημα του ΣΔΕ στη Λευκίμμη ουσιαστικά έκλεισε φέτος, αφού δεν διέθετε καθηγητές να το στελεχώσουν.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αντί το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, προωθεί τη λύση της εθελοντικής εργασίας, ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.Ανεπίσημα μέσω  διευθυντών  ΣΔΕ καλεί σε απλήρωτη εργασία τους απολυμένους ωρομίσθιους!

 Ζητάμε:

        –  την άμεση στελέχωση των ΣΔΕ με εκπαιδευτικούς με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με την υπόλοιπη               εκπαίδευση

  • την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους
  • τη προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους στους πίνακες του ΑΣΕΠ
  • την επαναλειτουργία του παραρτήματος του ΣΔΕ στη Λευκίμμη.
  • την ένταξη του θεσμού των ΣΔΕ στην κρατική χρηματοδότηση για τη Παιδεία

Για την ΕΛΜΕ Κέρκυρας

                     Η πρόεδρος                                                                          Ο γραμματέας

                    Μαρίνα Ράπτη                                                                    Τάσος Σγούρος