Οι εκθέσεις των αντιπροσώπων στη 25η Διεθνή Κατασκήνωση

0
120

Στην 25η Διεθνή Κατασκήνωση συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε μιας από τις συμμετέχουσες χώρες, οι συζητήσεις τους μας επέτρεψαν να επιβεβαιώσουμε και να εγκρίνουμε τις παρούσες πολιτικές συμφωνίες, οι οποίες εκφράζουν την ανάλυση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα προβλήματα και τα θέματα του αγώνα τους, και ότι οι νέοι του κάθε λαού υπερασπίζονται τα αντίστοιχα εδάφη τους.

Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο της γενικής κρίσης του καπιταλισμού, της επιβαλλόμενης συνθήκης εξάρτησης και τώρα σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της οικονομίας της, επηρεασμένη  κυρίως από την πτώση των  τιμών του πετρελαίου και το σαμποτάζ της αστικής τάξης. Με μια δημοκρατική και λαϊκή κυβέρνηση, αλλά που λειτούργησε με το συμβιβασμό των συμφερόντων της εργατικής τάξης ως έξοδο από την  κρίση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με μια ισχυρή ιμπεριαλιστική επέλαση, συμβάλλουν στην όξυνση των αντιθέσεων της ταξικής πάλης στη χώρα αυτή.

Τα διάφορα σενάρια που παρουσιάζονται, όπου η αστική τάξη επιδιώκει όσο το δυνατόν συντομότερα να αναλάβει ξανά την πλήρη εξουσία με στόχο να καταστείλει το λαϊκό κίνημα,  απέναντι σ’ αυτό η επαναστατική νεολαία μαζί με  τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τις κοινοτικές οργανώσεις υψώνουν αυτή τη στιγμή τη σημαία της αντι-ιμπεριαλιστικής επαναστατικής λαϊκής ενότητας  UPRA, η οποία είναι η πλατφόρμα που σήμερα μας καλεί σε μεγάλη συσπείρωση  όλων των λαϊκών, δημοκρατικών και επαναστατικών δυνάμεων ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη  φασιστική  αντίδραση.

Εκουαδόρ
Η 25η CIJAA που συνεδρίασε στην πόλη του Σάντο Ντομίνγκο, της Δομινικανής Δημοκρατίας, μεταξύ 3 και 10 Αυγούστου, 2016 εκφράζει την αλληλεγγύη της στη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους λαούς του Εκουαδόρ που ωθούν  την ενότητα και τον αγώνα σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα, που με ένα αριστερό λόγο προωθεί μεταρρυθμίσεις με στόχο την εδραίωση του καπιταλισμού και επηρεάζει τα λαϊκά στρώματα  .

Οι εκπρόσωποι των 12 χωρών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής θα συμμετέχουμε στον αγώνα που ξεκινάει από το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην επίσημη  κυβερνητική πολιτική με στόχο την αστικοποίηση και επιβάλει αυτοσχέδιες μεταρρυθμίσεις που επιτίθενται στα εκπαιδευτικά δικαιώματα, όπως η καταστολή που έχει ξεκινήσει κατά εκατοντάδων φοιτητών και κοινωνικών ηγετών: Επαναλαμβάνουμε ότι ,υπό αυτήν την έννοια υπάρχει η απαίτηση της αποπομπής του υπουργού Παιδείας Augusto Espinosa ο οποίος αντιμετωπίζει σήμερα μια πολιτική κατηγορία για ανικανότητα: στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τα πανεπιστήμια. Técnica de Cotopaxi, , Andina y FLACSO που δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση. Απορρίπτουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το  ιστορικό συνδικάτο των δασκάλων, την Εθνική Ένωση των Εκπαιδευτικών, μέτρο που προστίθεται στις άκαρπες προσπάθειες του καθεστώτος να φιμώσει τη φωνή του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισημερινού, εκπροσώπου των εκπαιδευτικών και υποστηρικτή μιας χειραφετημένης εκπαίδευσης. Τέλος, ευχόμαστε  την επιτυχία της Εθνικής Συμφωνίας για την Αλλαγή, με ενιαία πρόταση, η οποία θα βασίζεται στην ενότητα που επιτεύχθηκε μεταξύ των συνδικαλιστικών τομέων, των αυτοχθόνων και των κοινωνικών κινημάτων, που μετά την ήττα της κυβέρνησης στις ημέρες της λαϊκής κινητοποίησης,  είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει την  επόμενη εκλογική διαδικασία και να νικήσει τη δεξιά που κυβερνά και τους παραδοσιακούς τομείς που επιδιώκουν να ανακτήσουν τα  χαμένα συμφέροντά τους.

Αϊτή
Η εκπαίδευση έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ανάπτυξη, ως εκ τούτου, στη χώρα μας λείπει το εργαλείο που μας επιτρέπει να αποδεχθούμε τις καπιταλιστικές και ιμπεριαλιστικές προτάσεις υπό αυτή την έννοια στηρίζουμε δυνατά την απόφαση να αγωνιστούμε εναντίον του ιμπεριαλισμού μέσω της Εκπαίδευσης .

Πουέρτο  Ρίκο
Ως νέοι αντιιμπεριαλιστές  αντιλαμβανόμαστε την αναγκαία  υποστήριξη στον αγώνα για την απελευθέρωση των λαών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Αυτή είναι μια απαίτηση για να αποδυναμώσουν την ιμπεριαλιστική κυριαρχία στην περιοχή της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής μας.

Επί πλέον θα σώσει τη νεολαία μας από την ιμπεριαλιστική καταπίεση  που εκτός του ότι  εκφράζεται  μέσω του νεοφιλελευθερισμού τους, τώρα παίρνει νέα ένταση με το διοικητικό συμβούλιο Δημοσιονομικού Ελέγχου, που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ομοίως, καταλαβαίνουμε τη σημασία της πολιτικής ολοκλήρωσης μεταξύ των κινημάτων της βάσης των λαών μας. Προτείνουμε την Συνομοσπονδία των Αντιλλών ως πολιτικό εργαλείο για να συγκεκριμενοποιήσει και να δώσει δύναμη στον αγώνα για να εκδιώξει τους εισβολείς Yankee  ( Βορειοαμερικάνους )  από τα εδάφη  μας στην Καραϊβική.
Από την άλλη πλευρά, απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και κρατουμένων πολέμου από τις φυλακές των  Yankee. Δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε πίσω τους συντρόφους και συντρόφισσες  μας στα μπουντρούμια. Συντρόφους επαναστάτες που αντελήφθησαν τις συνέπειες της επαναστατικής πάλης και τις ανέλαβαν με  πειθαρχία και  με δέσμευση.

Γαλλία
Η ανάπτυξη των πολιτικών στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την κρίση των προσφύγων. Μετά τις εκρήξεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κηρύχθηκε στη Γαλλία και το Βέλγιο  κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  και γι’ αυτό πολλοί νέοι και η αντιπολίτευση είναι αντιμέτωποι με τη βία. Οι εκρήξεις και οι πρόσφυγες στην Ευρώπη έχουν δώσει στα κόμματα και τις οργανώσεις της δεξιάς την ευκαιρία να διαδώσουν τις ιδέες τους.
Ενάντια σε αυτές τις ιδέες  εκατοντάδες νέοι βγαίνουν στους δρόμους σε αντιφασιστικό αγώνα.
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στη Γαλλία ενισχύουν τον  αγώνα κατά της αντι-δημοκρατίας, τον εργατικό νόμο, για πολλούς μήνες, ο κόσμος βγαίνει  στους δρόμους αγωνιζόμενος για το μέλλον του.

Τουρκία
Μέρα με τη μέρα ο φασισμός αποκτά δύναμη στην Τουρκία, κάτω από τη σκιά των εκρήξεων και του πολέμου,, ένας μόνο άνθρωπος, ο Ερντογάν, ααυτοαναγορευεται κάτω από διωγμό και έτσι χτίζει τη δικτατορία του ενός κόμματος. Πριν από αυτό, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, η

νεολαία και οι γυναίκες αναγκάζονται να ζουν σε έναν κόσμο  σκότους και καταπίεσης. Αλλά αν φράξουν τον ήλιο θα πολεμήσουμε στο σκοτάδι.

Ως νεολαία της Τουρκίας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ψωμί, ειρήνη,  εργασία και  ελευθερία. Λέμε στον κόσμο ότι αυτό που έχουμε δημιουργήσει εδώ θα το φέρουμε στη χώρα μας για να ενισχύσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη.

Μεξικό
Η επιθετικότητα του καθεστώτος είναι εναντίον της νεολαίας και όλου του μεξικανικού λαού. Με την εφαρμογή των 12 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλιστεί το μέγιστο κέρδος και η λεηλασία των φυσικών πόρων από τον ιμπεριαλισμό, κυρίως της Βόρειας Αμερικής.
Για να διασφαλιστεί  το κράτος επιβάλλει μέτρα φασιστικού περιεχομένου, το Μεξικό σήμερα ζει  μια δύσκολη μάχη αμέσως μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στις 26 και στις 27 Σεπτεμβρίου 2014,στην  Iguala του Guerrero, όπου οι σύντροφοι της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Αγροτικής Εκπαίδευσης ,  Ραούλ Isidro Burgosτης της  Ayotzinapa, έπεσαν θύματα μιας από τις πιο συγκλονιστικές καταστολές στην ιστορία της χώρας, η οποία οδήγησε στη δολοφονία τριών καθηγητών της ΔΤΑΕ  ( normalistas ) με τη χρήση πυροβόλων όπλων και ένας από αυτούς δολοφονήθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο, χαράκωσαν και κομμάτιασαν  το πρόσωπό του και τη σύλληψη και  εξαφάνιση των 43 normalistas, από το κράτος.
Επίσης, ξεσηκώνεται πανεθνική απεργία της Εθνικής Συντονιστικής των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση στο κάλεσμα για ενότητα σε  όλους τους τομείς της χώρας για να καταπολεμήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως των εκπαιδευτικών. Παρά την καταπίεση που έχει υποστεί αυτή η διαδικασία με μια νέα σφαγή 14 ανθρώπων στο Nochixtlan της Οαχάκα στις 19 Ιουνίου σήμερα δηλώνουμε ότι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη φασιστική βία του θα πρέπει να ενταθεί από την πλευρά της νεολαίας και του λαού του Μεξικού και να υπερασπιστεί την ενότητα και τα δικαιώματα που έχει κερδίσει και να οικοδομήσει μια επαναστατική διαδικασία που θα αλλάξει ριζικά αυτό το  σύστημα.
Να βρεθούν ζωντανοί οι  43 normalistas της Αyotzinapa  που συνελήφθησαν καιεξαφανίστησαν από το κράτος!

Σταματήστε την  κρατική τρομοκρατία, ελευθερία στους  πολιτικούς κρατούμενους

Αλληλεγγύη και αγώνας με τον CNTE, κάτω  η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις !

Ενότητα και αγώνας όλων των αντιφασιστικών και αντιιμπεριαλιστικών  νεολαιών!

Βραζιλία
Στην 25η CIJAA βεβαιώνουμε ότι ζούμε σε μια εποχή μεγάλης πολιτικής και οικονομικής καθυστέρησης της χώρας, αυτό δεν είναι αντεπανάσταση. Τα 13 χρόνια της διακυβέρνησης του PT και την πολιτική της ταξικής συμφιλίωσης, που ονομάζεται «Προεδρισμός κυβερνητικών  συνασπισμών « για να κρύψουν το πραγματικό περιεχόμενό του, ποτέ δεν είχε στόχο να δημιουργήσει  κανένα εμπόδιο στην ανάπτυξη του καπιταλισμού και της κυριαρχίας της αστικής τάξης στην οικονομία και πολιτική της χώρας, αλλά και για να προστατεύσουν τους επικεφαλής των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της επιχείρησης. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι είχαν μια σειρά από εγγυημένα δικαιώματα, ιδίως το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και στην πραγματικότητα είχαν κοινωνικά προγράμματα που βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των φτωχότερων ανθρώπων, αύξηση των πραγματικών μισθών,  διαρθρωτικός μετασχηματισμός ή βάθεμα της οικονομίας και πολιτικής. Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλων αγώνων της νεολαίας, όπως για παράδειγμα οι  περισσότερες των 700 καταλήψεις  σχολείων, η αντίσταση στα πανεπιστήμια ενάντια στις παράνομες περικοπές από την πλευρά της κυβέρνησης για οικονομική φοιτητική βοήθεια και η γενική απεργία των θεσμών και οι κινητοποιήσεις ΕΞΩ Ο ΦΟΒΟΣ όπως  συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Βραζιλιάνικη νεολαία ήταν πάντα παρούσα με όλη την ενέργειά της για τους σημαντικούς αγώνες της χώρας  στηρίζοντας τους εργαζόμενους και  όλο το λαό μας. Σήμερα συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε το μαχητικό ρόλο στον δρόμο  των μεγάλων αλλαγών για την αλληλεγγύη, την ειρήνη και την ελευθερία στον κόσμο, πάμε για την πορεία για το  σοσιαλισμό.

Κολομβία
Οι νέοι που παρακολουθούν  τη  XXV αντι-ιμπεριαλιστική Κατασκήνωση Νεολαίας και το Αντιφασιστικό Παγκόσμιο CIJAA-2016,που συνήλθε στο Σάντο Ντομίνγκο, της  Δομινικανής Δημοκρατίας, από τις 3 – 10 Αύγ, 2016, επεκτείνουν  την αλληλέγγυα και μαχητική στήριξή τους στον αγώνα του λαού της Κολομβίας για την κοινωνική απελευθέρωση τους για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα και τις δομικές αλλαγές που τόσο ποθούν οι τεράστιες πλειοψηφίες των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Επιπλέον, υψώνουν τη σημαία  για μια πραγματική ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη η οποία θα είναι το επίκεντρο των  συζητήσεων  και των αγώνων με ένα χαρακτήρα αναδιανεμητικό, δηλαδή, μια ειρήνη που αμφισβητεί τις βαθιές σχέσεις εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και του οικονομικού μοντέλου που τις δημιουργεί.

Μόνο αυτές οι απαιτήσεις θα πετύχουν τη σημασία που τους αξίζει, στο βαθμό που θα δημιουργηθεί ένας ευρύς εθνικός διάλογος σχετικά με την κατάσταση που περνάει  η χώρα και τις ρίζες της σύγκρουσης, για να ανοίξει η αρχή  ενός καλέσματος για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση, με  δημοκρατικό χαρακτήρα και με την πλήρη συμμετοχή των κλάδων και των οργανώσεων που εκπροσωπούν τον λαό,  εξασφαλίζοντας όλες τις διεκδικήσεις του και  παρέχοντας τις προϋποθέσεις για να εκλέξει μια πατριωτική κυβέρνηση του λαού και για το λαό.
Ζήτω οι δίκαιοι αγώνες του Λαού της Κολομβίας!

Ζήτω η ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη με αναδιανεμητικό χαρακτήρα!

Εθνική Συντακτική Συνέλευση τώρα!

Δομινικανή Δημοκρατία
Το πολιτικό σύστημα που επικρατεί στη Δομινικανή Δημοκρατία, αποκλείει πολιτικές για τη νεολαία που κατευθύνονται προς την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των  ονείρων και των επιθυμιών τους. Νεολαία που έχει στερηθεί του δικαιώματος της εκπαίδευσης και της εργασίας,

ακόμη και μερικές φορές, σε κάποιες περιστάσεις το δικαίωμα στη ζωή, προϊόν των   κυβερνήσεων που είχαν ως κύριο στόχο να κρατήσουν το λαό  μας βυθισμένο στην άγνοια και έτσι ώστε να διαιωνίζουν τον εαυτό τους χωρίς δυσκολία στην εξουσία.
Η ισότητα και η συμμετοχή στη χάραξη της πολιτικής του κράτους, θα πρέπει να έχει μια ευρύτερη συμμετοχή της νεολαίας. Εγγυήσεις για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα που μας αντιπροσωπεύει πραγματικά σε όλους τους τομείς του κράτους που είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού.
Να συνθέτει, να οργανώνει και να διευθύνει  δράσεις για να καταλάβει την εξουσία από την άρχουσα τάξη  είναι το πιο επείγον έργο της προοδευτικής και επαναστατικής νεολαίας της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Ζήτω  η 25η Διεθνής Κατασκήνωση της Αντιφασιστικής και αντι-ιμπεριαλιστικής Νεολαίας!!!

Ζήτω η αλληλεγγύη και η ενότητα των λαών !!!