Ποιες ήταν οι αδελφές Μιραμπάλ και γιατί δολοφονήθηκαν;

0
625

Οι αδελφές Μιραμπάλ κατάγονταν από μια εύπορη οικογένεια από τον Άγιο Δομίνικο και ήταν τέσσερις. Η Πάτρια, η Μαρία Τερέζα, η Μινέρβα και η Μπέλτζικα Αδελαΐς. Έζησαν τα νιάτα τους την εποχή της δικτατορίας του Τρουχίλο, μία από τις πλέον σκληρές και αιμοσταγής της Λατινικής Αμερικής. Αυτό το άγριο και τυραννικό κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, ξύπνησε πολύ νωρίς στις συνειδήσεις τους την ανάγκη για ελευθερία και σεβασμό τωνδικαιωμάτων των δομινικανών γυναικών. Όταν ο Τρουχίλο ανέβηκε στην εξουσία, η οικογένειά τους (όπως και πολλές άλλες στην χώρα) απώλεσε σχεδόν όλη την περιουσία της κατ’ αρχήν με κρατικοποίηση και μετά κε ιδιοποίηση απ’ ευθείας από τον δικτάτορα ως προσωπική του ιδιοκτησία. Έτσι οι αδελφές Μιραμπάλ Πάτρια, Μαρία Τερέζα και Μινέρβα ενσαρκώνουν την δεκαετία του 50 το πάθος για την ελευθερία και αξιοκρατία, οπότε εμπλέκονται αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση του Τρουχίλο. Η εξέγερση ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς είναι μονόδρομος για τις τρεις νεαρές αδελφές που κατατάσσονται το 1960 στο κίνημα 14 Ιουνίου, με το κωδικό όνομα Las Mariposas (οι Πεταλούδες ). Αυτή η παράνομη πολιτική ομάδα, διακλαδώθηκε σε όλη τη χώρα και έστησε πυρήνες που μάχονταν την δικτατορία. Το Γενάρη του 60 το κίνημα αποκαλύφθηκε οπότε έγιναν πολλές συλλήψεις. Τότε οι αδελφές Μιραμπάλ φυλακίστηκαν. Μερικούς μήνες αργότερα οι αδελφές αποφυλακίστηκαν εξ’ αιτίας των διεθνών πιέσεων αλλά όχι και οι σύζυγοί τους. Στις 25 Νοεμβρίου 1960 οι Μιραμπάλ πήγαν να τους επισπευτούν στις φυλακές της Puerto Plata όπου παγιδεύονται και ξανασυλλαμβάνονται από τους στρατιωτικούς, σύρονται σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων όπου τις χτυπούν, τις στραγγαλίζουν και σφαγιάζονται. Τα σώματά τους τοποθετούνται στο όχημα με το οποίο ταξίδευαν και σκηνοθετείται αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Η δολοφονία των αδελφών Μιραμπάλ συγκλόνισε όλη τη χώρα. Το τραγικό νέο διαδόθηκε αστραπιαία παρ’ όλη την λογοκρισία και την απαγόρευση στον τύπο. Η δικτατορία τελείωσε τον επόμενο χρόνο με τη δολοφονία του Τρουχίλο.
Η τέταρτη αδελφή που επιβίωσε, η Μπέλτζικα Αδελαΐς ανομαζόμενη Ντεντέ αφιερώθηκε στην ανατροφή των ορφανών ανιψιών και το 1999 εκδίδει ένα βιβλίο με τη ζωή των αδελφών της.( Vivas in su jardin: Sopravvissi per raccontare la loro vita.)

To πορτοκαλί χρώμα έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε ως το χρώμα της 25ης Νοέμβρη. Το 1995 η δομινικανή συγγραφέας Julia Álvarez δημοσιεύει το βιβλίο «In the Time of the Butterflies» (η εποχή των πεταλούδων), πάνω στο οποίο βασίστηκε το 2001 το ομώνυμο φιλμ