Διεθνιστική Κοινή Δήλωση από το Μαρόκο

0
144

ΜΑΡΟΚΟ:

Διεθνιστική Κοινή Δήλωση

Στα πλαίσια του Τετάρτου Εθνικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Δρόμου (Via Democratica), που πραγματοποιήθηκε στην Καζαμπλάνκα (Μαρόκο) από 15 – 17 Ιουλ 2016, μέσα σε μια αγωνιστική ατμόσφαιρα, με ισχυρή παρουσία των αδελφών κομμάτων και των φίλων από διαφορετικές ηπείρους, έλαβε χώρα μια διεθνιστική συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η περιφερειακή και διεθνής κατάσταση και εξετάστηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την πάλη των λαών μας. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, εγκρίθηκε η ακόλουθη διακήρυξη:

  • Ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μια επίθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες χρησιμοποιούν τον πόλεμο για να επιβάλουν την κυριαρχία τους πάνω στους λαούς σε διάφορες περιοχές και ως μέσον για να ξεφύγουν από την κρίση του καπιταλισμού.
  • Παρακολουθούμε με ανησυχία τις τακτικές του παγκόσμιου καπιταλισμού και των μονοπωλίων, όπως αντικατοπτρίζονται στις διηπειρωτικές συνθήκες ελεύθερου εμπορίου και των κοινών συμφωνιών με αυταρχικά καθεστώτα στη Βόρεια Αφρική. Καλούμε τους λαούς μας να φέρουν αντίσταση για να αποδυναμώσουν αυτές τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές που απειλούν την κυριαρχία των λαών και τον πλούτο τους
  • Τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της εξαθλίωσης είναι ήδη μια δομική έκφραση αυτών των οικονομικών πολιτικών που ισχύουν σήμερα και ουσιαστικό στοιχείο της παγκόσμιας καπιταλιστικής συσσώρευσης: Αυτό που απαιτείται από εμάς τις δυνάμεις της αριστεράς και της απελευθερωτικής αλλαγής είναι ένας κοινός αγώνας και να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις για τις προσδοκίες των λαών μας για την ελευθερία και για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση και την εξάρτηση.

 

  •  Πιστεύουμε ότι η δόμηση της αυριανής κοινωνίας περνάει μέσα από δημοκρατικούς και ειρηνικούς στόχους: με την ευκαιρία αυτή επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και την απελευθέρωσή τους από τα αποικιακά κατάλοιπα.
  • Το Παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει ένα κεντρικό πρόβλημα της παγκόσμιας σύγκρουσης. Καλούμε τις δυνάμεις της απελευθέρωσης  να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό στην ανάκτηση των ιστορικών του δικαιωμάτων για τη δημιουργία ενός κοσμικού κράτους στο παλαιστινιακό εθνικό έδαφος. Εμείς επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που πραγματοποιείται για τους Παλαιστινίους κρατούμενους στα ισραηλινά μπουντρούμια.
  • Πιστεύουμε ότι στην υλοποίηση της δημιουργίας της ενότητας των λαών του Μαγκρέμπ πρέπει να ληφθεί υπόψη το πρόβλημα της Σαχάρας, στη βάση του δικαιώματος του λαού των Σαχραουί στην αυτοδιάθεση.
  • Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας προς το μαροκινό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας και την προθυμία μας να     συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον αγώνα και να επεκτείνουμε την κοινή δράση για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους λαούς μας.

– Δημοκρατικός Δρόμος (Μαρόκο)
– Λαϊκό Μέτωπο (Τυνησία)
– Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (μαρξιστικό-λενινιστικό)
– Εργατικό Κόμμα – EMEP (Τουρκία)
– Εργατικό Κόμμα (Τυνησία)
– Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
– Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
– Εργατικό Κόμμα Βελγίου
– Ευρωπαϊκή Αριστερά
– Επαναστατική Κίνηση Πολιτών (Εκουαδόρ)
– Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία)
– Sortu (Χώρα των  Βάσκων)
– Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας