Οι καταλήψεις στέγης στο στόχαστρο

0
146

Το τελευταίο διάστημα ξεκινησε μια οργανωμένη επίθεση του κρατικού μηχανισμού ενάντια στις καταλήψεις στέγης. Συνολικά, είχαμε μέσα στον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη εκκένωση 3 καταλήψεων, γκρέμισμα 1 κτηρίου, 100 προσαγωγές, 74 συλλήψεις. Και συνεχίσαμε με 26 συλλήψεις στην Μητρόπολη. Από αυτούς έχουν ήδη καταδικαστεί 30 άτομα.

Πιο αναλυτικά:

Ορφανοτροφείο

Ένοχες για το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιες περιουσίας κρίθηκαν πέντε γυναίκες καταληψίες στις οποίες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην καθεμία.

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, στην καθεμία, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στις πέντε νεαρές γυναίκες, που συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση στο παλιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη.

Πρόκειται για μία Ελληνίδα και τέσσερις Ελβετίδες, οι οποίες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρίθηκαν ένοχες για το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας περιουσίας. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και ανέστειλε την επιβληθείσα ποινή για τρία χρόνια. Η δίκη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ύστερα από αναβολή που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, επειδή απουσίαζε η διερμηνέας για τις αλλοδαπές κατηγορούμενες.

«Μανδαλίδειο»

Από το «Μανδαλίδειο» συνελήφθησαν 9 άτομα, εκ των οποίων καταδικάστηκαν 6 σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών, με 3ετή αναστολή. Η κατηγορία για την οποία κρίθηκαν ένοχοι είναι η ίδια μ’ αυτή των συλληφθέντων του παλιού ορφανοτροφείου.

Καρόλου Ντηλ

Για την υπόθεση της Καρόλου Ντηλ κατηγορούνται 60 άτομα, η δίκη των οποίων έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί Παρασκευή 5/8, ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Στις 31 Ιουλίου 26 άτομα διέκοψαν την κυριακάτικη θεία λειτουργία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση των καταλήψεων που έλαβαν χώρα στην πόλη.

Στους 19 από τους 26 που πήγαν στη Μητρόπολη Θεσ/νίκης επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της απείθειας, καθώς αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση.

Για το πλημμέλημα της διατάραξης θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία κρίθηκαν όλοι αθώοι. Πρόκειται για 19 γυναίκες και επτά άνδρες, νεαρής ηλικίας, ανάμεσα στους οποίους 17 Έλληνες και εννέα αλλοδαποί (από Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο και Μαρόκο).

Άλλες πρόσφατες υποθέσεις

Στις 19/4 εκκενώθηκε το solicafe στη Χίο με συλλήψεις μεταναστών και αλληλέγγυων, για να πυρποληθεί λίγες μέρες μετά από “αγνώστους”. Στις 20/4 εκκενώθηκε το No Border Camp στη Λέσβο, με αποτέλεσμα 348 συλλήψεις μεταναστών που στεγάζονταν εκεί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Αλληλέγγυοι που στήριζαν το εγχείρημα κρατήθηκαν έγκλειστοι για 2 ώρες έως ότου απελευθερωθούν. Στις 21/4 η κατάληψη Περσιδιάδου 8 στο Γαλάτσι εκκενώνεται και αυτή. Αυτή τη φορά οι κατηγορίες αφορούσαν τη διατάραξη οικιακής ειρήνης και την παράνομη λήψη ρεύματος, 3 συλληφθέντες. Τέλος, στις 22/4 έχουμε την εκκένωση της κατάληψης Tertle Corner στη Θεσσαλονίκη. Για ακόμη μια φορά είχαμε 15 συλλήψεις αλληλέγγυων και τουλάχιστον 4 μεταναστών οι οποίοι απειλούνται με επαναπροωθήσεις. Στις 16 Ιουνίου εκκενώνεται η κατάληψη Women Squat από μπάτσους η φεμινιστική-κουίρ κατάληψη που έγινε στις 28/5/2016 σε ιδιωτικό κτίριο της οδού Ανεξαρτησίας στα Εξάρχεια.