Συζήτηση στην Λευκάδα για τις πολιτικές εξελίξεις (9.4.2016)

0
106

Πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα (9/4/2016 εκδήλωση – συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις της μαχόμενης αριστεράς, στην σημερινή πραγματικότητα. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Ενότητας και της ΚΚ-Εργατικός Αγώνας.

Εκπρόσωπος της Πορείας Αριστερής τοποθετήθηκε στη συζήτηση που ακολούθησε των εισηγήσεων θέτοντας τα εξής ζητήματα:

  • Η Πορεία Αριστερή χαιρετίζει τη σημερινή εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από τρεις διαφορετικές οργανώσεις. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει πάρει, στο βαθμό που της αναλογεί, και η Πορεία Αριστερή στο παρελθόν, όμως γνωρίζουμε καλά ότι σήμερα σπανίζουν στο χώρο της αριστεράς. Και θεωρούμε ότι παρά τις υπαρκτές διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, ωστόσο αυτές οι συζητήσεις έχουν πάντοτε κάτι να προσφέρουν, αφού μπορούμε να δούμε εκτός από τις διαφορές που μας χωρίζουν και τις κοινές μας απόψεις, όπου αυτές υπάρχουν, ώστε να κινούμαστε ενωτικά σε αυτές.
  • Το ερώτημα που τέθηκε ήδη από την πρώτη ομιλία, της εκπροσώπου του Εργατικού Αγώνα, ήταν το ποια θα πρέπει να είναι τα αιτήματα ενός κινήματος σήμερα. Και επ’ αυτού από τους τρεις εισηγητές ακούστηκαν τρεις διαφορετικές απόψεις. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι εάν αυτές μπορούν να συμβιβαστούν ή όχι.
  • Από τον εκπρόσωπο της ΛΑΕ ακούσαμε ότι κεντρικό αίτημα πρέπει να είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πριν 1 χρόνο αυτό ίσως είχε κάποιο νόημα. Μετά όμως το δημοψήφισμα και τις εξελίξεις που ακολούθησαν αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να μπαίνει το ζήτημα εξόδου από την Ευρωζώνη, χωρίς το αίτημα εξόδου από την ΕΕ. Ειδικά το μεγαλύτερο τμήμα της ΛΑΕ εκείνη την περίοδο βρισκόταν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και από κανέναν δεν τέθηκε ζήτημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύτηκε σκληρά μετά το δημοψήφισμα. Αυτό συμπεριλαμβάνει τόσο τα στελέχη της ΛΑΕ (Λαφαζάνης κλπ) όσο και άλλους αποχωρήσαντες που δεν εντάχθηκαν σε αυτήν (Βαρουφάκης κλπ). Το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί που δεν έπαιξε ο Τσίπρας ήταν την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Άρα λοιπόν δεν είναι δυνατόν να ξεφύγουμε από τα μνημόνια εντός της ΕΕ. Γιατί αυτό λοιπόν να μην το λέμε καθαρά στον Ελληνικό λαό, αφού είναι σε όλους ξεκάθαρο;
  • Εμείς θεωρούμε ότι κεντρικό αίτημα θα πρέπει να είναι η έξοδος της Ελλάδας από ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ). Αυτό τέθηκε και από την εισήγηση της εκπροσώπου του Εργατικού Αγώνα. Αντίθετα ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το πήγε ένα βήμα πιο μακριά, θέτοντας ζήτημα εξουσίας, ουσιαστικά σοσιαλισμού. Εμείς δεν θα αντιταχθούμε σε αυτήν την προοπτική. Θέλουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι η έξοδος της Ελλάδας από ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, όπως ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ, είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε τέτοια εξέλιξη. Και αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ είναι προϋπόθεση η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτό το ζήτημα δεν παίρνει καθαρή θέση, χρησιμοποιώντας τη διατύπωση «αποδέσμευση από την ΕΕ» και αποφεύγοντας το καθαρό «έξοδος από την ΕΕ». Την διατύπωση όμως αυτή την πρωτοείδαμε από το «Κ»ΚΕ, που χωρίς να την έχει αλλάξει, σήμερα παίρνει ανοικτή θέση υπέρ της παραμονής της χώρας σε ΕΕ και Ευρώ! Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να θέτουμε το ζήτημα εξουσίας της εργατικής τάξης εάν δεν θέτουμε καθαρά ως αίτημα μία βασική του προϋπόθεση;