ΕΡΓΑΚ: Για τις διαδικασίες στο Εργατοϋπαλληλικό κίνημα και το Συνέδριο της ΓΣΕΕ

0
213

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΕΡΓΑΚ)

1) Η θέση της ΕΡΓΑΚ είναι απο την ίδρυση της ξεκάθαρη, μαχητικά υπερ της αγωνιστικής ενότητας του εργατικού κινήματος, με έκφραση και συσπείρωση στα πρωτοβάθμια Σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και την Γενική Συνομοσπονδία. Δράση και ζύμωση στην βάση της εργατικής τάξης, για την αγωνιστική ταξική ενότητα, την μαχητική εργατική δημοκρατία, την δραστήρια ανάπτυξη αγωνιστικών δυνάμεων και κινήσεων της βάσης, την συσπείρωση και την προοπτική – ενάντια στις κοινές πολιτικές της διάσπασης, του συμβιβασμού και του πολυποίκιλλου εργατοπατερισμού του ενιαίου ρεφορμιστικού μπλοκ – αυτή είναι η κατεύθυνση της ΕΡΓΑΚ. Επιπλέον η ΕΡΓΑΚ επισημαίνει και θέτει το μεγάλο και οξυμένο ζήτημα που αναπτύσεται ισχυρά, το ζήτημα της σύγχρονης περιόδου με την τεράστια αύξηση των ανέργων συναδέλφων, των αυτοαπασχολούμενων, των περιστασιακά εργαζομένων – άνεργων κλπ, που οι κυρίαρχες δυνάμεις του «επίσημου» συνδικαλιστικού χώρου (που έχουν τον έλεγχο των συνδικάτων) ουσιαστικά «αγνοούν», δεν ασχολούνται συγκροτημένα μαζί τους και αναπαράγουν αυτή τη στάση τους σε όλες τις «βαθμίδες» του κινήματος. Έτσι αυξάνεται σημαντικά το μέγεθος των αποκλεισμένων και ανοργάνωτων εργαζομένων και περιορίζεται ποσοτικά και ποιοτικά το εργατουπαλληλικό ταξικό μέτωπο, προσφέροντας σοβαρά περιθώρια στο κεφάλαιο και τις εργοδοσίες να «αξιοποιούν» σχεδιασμένα αυτό το μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης σαν εξαθλιωμένη και φτηνή εργατική εφεδρεία χωρίς δικαιώματα και – επίσης σχεδιασμένα – σε μεθοδεύσεις, πολλές φορές, κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της εργαζόμενης τάξης, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η ΕΡΓΑΚ θέτει, προκρίνει και στηρίζει την πλατιά συσπείρωση της εργατουπαλληλικής – άνεργης τάξης στις διαδικασίες και δομές του κινήματος, τις κινήσεις μέσα στην εργατική βάση για την μαζική στράτευση όλων στο μαχητικό – διεκδικητικό εργατουπαλληλικό κίνημα.

2) Η ΕΡΓΑΚ βρίσκεται (πολιτικά και συνδικαλιστικά) σε ριζικά διαφορετικό προσανατολισμό και κατεύθυνση δράσης απο τις κυρίαρχες δυνάμεις του συμβιβασμού – εργατοπατερισμού – πολιτικαντισμού και διάσπασης του εργατουπαλληλικού – συνδικαλιστικού κινήματος, τις σημερινές και διαχρονικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΑΜΕ κλπ, που συναποτελούν την κυρίαρχη πραγματικότητα που έχει οδηγήσει το εργατικό κίνημα στην γνωστή κατάσταση που βρίσκεται. Με τη σημαία της ταξικής πάλης, του αγώνα, της ενότητας κάτω, στη βάση των εργαζομένων και της πλατιάς αγωνιστικής συσπείρωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την μαχητική διεκδίκηση, η ΕΡΓΑΚ παλεύει για το δυνάμωμα και την πραγματική ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και των διαδικασιών του και όχι για την συντήρηση «μαγαζιών» και καρεκλών. Καλούμε τις νέες αγωνιστικές δυνάμεις και συνολικά τους εργαζόμενους να δυναμώσουν αυτή την κατεύθυνση.
3) Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της ΓΣΕΕ, με την συμμετοχή όλων των γνωστών παρατάξεων που έχουν διαμορφώσει – εδω και πολύ καιρό – τις πολιτικές, τον χαρακτήρα και την δομή της Γενικής Συνομοσπονδίας. Στις συνθήκες της ανεργίας και της εργατικής εξαθλίωσης που ζούμε, το συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν πραγματοποιήθηκε σε κάποια εργατούπολη η φτωχή συνοικία, αλλά στην τουριστική – κοσμοπολίτικη Ρόδο (σαφής ο συμβολισμός).. Το γεγονός πως στις εκλογές για την νέα ηγεσία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώθηκαν (λιγότερο – περισσότερο) οι ίδιοι συσχετισμοί δυνάμεων με την ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) να πρωτεύει, το ΠΑΜΕ κλπ, (και το ρεφορμιστικό – συμβιβαστικό ενιαίο μπλοκ να κυριαρχεί απόλυτα) επιβεβαιώνει ένα απόκοσμο σκηνικό για το εργατικό κίνημα και την ΓΣΕΕ. Επιβεβαιώνει πόσο μακριά απο τις ανάγκες των εργαζομένων και τις συνθήκες της ταξικής πάλης βρίσκεται το διαμορφωμένο σκηνικό στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα και τις ηγεσίες του, με συνευθύνη όσων το συναποτελούν, ο καθένας απο την σκοπιά του και τον ρόλο του. Γιατί, μετά απο 6 χρόνια μνημόνια και σκληρές πολιτικές εργατικής εξαθλίωσης – εκτεταμένης ανεργίας σχεδόν 30% – κατάργησης εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων – ξεπουλημάτων – βαθιάς εθνικής εξάρτησης και πολλά άλλα, με το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές να αλωνίζουν στη χώρα, να διασφαλίζουν τα συμφεροντά τους, ολοένα και πιο επιθετικά, γιατί 6 χρόνια με την ΓΣΕΕ απούσα (σποραδικά και τυπικά παρούσα) απο την εργατική και κοινωνική αντίσταση και όχι σε ρόλο αγωνιστικής εργατικής κοινωνικής πρωτοπορίας (όπως θα έπρεπε) – αυτή είναι η κατάσταση – ακριβώς η ίδια, σαν να μην συνέβει απολύτως τίποτα. Η ΕΡΓΑΚ καλεί τους εργαζόμενους, πρώτα απο όλα καλεί την μεγάλη εργατική βάση να δουν και να εκτιμήσουν την σημερινή κατάσταση και να δραστηριοποιηθούν για να πάρει μια νέα κατεύθυνση το εργατουπαλληλικό κίνημα και μια νέα δυναμική η εργατική αντίσταση, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές (και) των Σύριζα – ανέλ του τρίτου μνημονίου συνεχίζουν ακάθεκτα στον δρόμο της εργατικής κοινωνικής εξαθλίωσης και της εξάρτησης απο τα ξένα – ιμπεριαλιστικά κέντρα.