2015 ο πλανήτης φλέγεται. Πόλεμοι παντού

0
93

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εμπλέκουν τους λαούς σε πολέμους.

Εισβολές, επεμβάσεις, πραξικοπήματα με πρόσχημα άλλοτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, άλλοτε τη δημοκρατία, άλλοτε τα γυναικεία δικαιώματα.

Γεμίσαμε εκατόμβες με το αίμα εκατομμυρίων αθώων άμαχων γυναικόπαιδων.

Πόλεμος και ειρήνη, συγκοινωνούντα δοχεία του καπιταλιστικού και πατριαρχικού συστήματος που ζούμε.

Σε αυτό το σύστημα κανένας πόλεμος δεν έγινε κατά λάθος και κάθε συνθήκη ειρήνης προετοιμάζει τον επόμενο πόλεμο.

Ηττημένοι οι φτωχοί άνθρωποι, που στον πόλεμο ¨ηρωποιούνται¨ και στην ειρήνη περιθωριοποιούνται.

¨Αίματα ποτάμι βουερό¨, λέει ένα τραγούδι αντάρτικο της Ελλάδας.

Δεν ξεχνάμε, δεν μας αφήνουν να έχουμε την πολυτέλεια της λήθης.

Από την Κορέα, που Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιώντας χημικά και βιολογικά όπλα εξολόθρευσαν εκατομμύρια αμάχους, στο Βιετνάμ, στην Κούβα, τη Χιλή, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Καμπότζη, τον Παναμά, την Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, Συρία, τη Λιβύη, τον Λίβανο…

Μας πολιορκούν υστερίες σοβινιστικές, θρησκευτικές μισαλλοδοξίες. Βομβαρδιζόμαστε από τη βία και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Από την άλλη όχθη, ο δυτικός φονταμενταλισμός με μια ακατάσχετη πολυλογία περί ¨ελευθερίας¨, ¨δημοκρατίας¨, ¨ειρήνης¨ αποσιωπά τις αιτίες, ευνουχίζει τις κοινωνίες, σπέρνει τον φόβο. Οι κατέχοντες την εξουσία απεργάζονται συστήματα ¨ασφάλειας¨ με τακτικές τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων.

Στα προάστια του Παρισιού και στις εμπόλεμες περιοχές στοιβάζονται εξαθλιωμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι. Άνθρωποι που εύκολα ακολουθούν τα θρησκευτικά προστάγματα, φανατίζονται και αυτομολούν σε κάποιον άλλον φανταστικό κόσμο. Ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή είναι δολοφόνοι, Ισλαμιστές στην Ινδία είναι θύματα μαζικών και άγριων δολοφονιών. Οι στρατοί άτακτοι και τακτικοί είναι εξοπλισμένοι με οπλισμό προηγμένης τεχνολογίας made USA.

Ποιοί επιτέλους στηρίζουν τους τέως δικτατορίσκους, ποιοί σπέρνουν εμφυλίους πολέμους, ποιοί επωφελούνται από τις πωλήσεις όπλων, ποιοί ζουν καλά σε βάρος των υπολοίπων, ποιοί απομυζούν τον πλούτο τον αποικιών, ποιοί;

Προφανώς το ερώτημα είναι ρητορικό.

Δεν είμαστε όλοι Charlie Hebdo, δεν βγάζουμε κροκοδείλια δάκρυα, δεν υποκρινόμαστε. Ζητάμε την αλήθεια, απαιτούμε Ειρήνη και Δικαιοσύνη.

Εμείς οι γυναίκες μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να έχεις τη ψευδαίσθηση ότι πολεμάς τον καταπιεστή σου διαμελίζοντας το σώμα σου, – είναι εκπληκτικό το ποσοστό γυναικών βομβιστών αυτοκτονίας, – αντιλαμβανόμαστε ότι η θρησκεία μας χρησιμοποιεί, βιώνουμε το γεγονός ότι επί των σωμάτων μας «ασκούνται ξένοι φαντάροι», ξέρουμε από την κούνια μας τι σημαίνει να ¨οικοδομείται¨ η οικογένεια με θρησκευτική ταυτότητα, αυστηρά διαφορετική από την αλλόθρησκη ταυτότητα. Θρησκεία και οικογένεια το πιο επιτυχημένο όπλο μαζικής εξολόθρευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στυλοβάτες του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Επειδή βιώνουμε την αλήθεια, είμαστε εν δυνάμει η επανάσταση για την ελευθερία, την ισότητα, την απελευθέρωση του ανθρώπου.

Στο πλάνο αυτού του μαυρόγκριζου τοπίου, πολύχρωμα καραβάνια προσφύγων βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση. Η τραγικότητα αποκορυφώνεται στη θέα των νεκρών παιδιών, που επιπλέουν στις θάλασσες περάσματα.

οι καιροί ου μενετοί

Στράτευση όλων των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει να τους σταματήσουμε.

Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο έχει αλλάξει προς το χειρότερο.

Στη διαιρεμένη Ευρώπη – και όχι όπως καταχρηστικά αυτοαποκαλείται Ενωμένη.- ανά κράτος μέλος οι πολιτικές ως προς το άσυλο και τη μετανάστευση είναι διαφορετικές.

Οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν ανάγκη ειδικών φροντίδων. Παιδιά ασυνόδευτα ή παιδιά συνοδευόμενα κυρίως από γυναίκες, δεν έχουν επίσημα έγραφα. Η υπονόμευση της διαδικασίας ένταξης των γυναικών και των παιδιών σε καθεστώς ασύλου, επειδή εξαρτώνται από το νομικό καθεστώς των συζύγων πρέπει να σταματήσει –εδώ και τώρα- ενιαία και καθολικά, σε όλη την Ευρώπη.

Να τηρηθούν και να εξασφαλιστούν οι διαδικασίες ασύλου στο πλαίσιο της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951 της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση του φύλου στις αιτούσες άσυλο.

Άμεσα να παρασχεθούν ειδικές υπηρεσίες στις έγκυες γυναίκες, στις ηλικιωμένες, στα θύματα βίας, σε όσες έχουν προβλήματα υγείας, στις ανύπαντρες μητέρες, στις ακρωτηριασμένες σωματικά και ψυχικά από τη φρίκη και την οδύνη των πολέμων.

Ανησυχούμε, ότι από φόβο και άγνοια, στις δυτικές κοινωνίες θα επικρατήσουν αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες μετανάστριες, τις πρόσφυγες και τις αιτούσες άσυλο.

Η 8η Mάρτη του 2016 ας είναι ημέρα κορύφωσης των δράσεών μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων γυναικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δεκέμβριος 2015

* Η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών συμμετείχε με αντιπροσωπεία της στη Συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Μεταναστριών Γυναικών στη Γερμανία, στις 28/11/2015. Η ανακοίνωση είναι απόσπασμα από τον χαιρετισμό της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών.