Βασικοί άξονες της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Πορείας Αριστερής Εκπαιδευτικών στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας (13/5/2015)

0
108

Οι εκλογές διεξάγονται σε ένα «νέο» πολιτικό τοπίο ωστόσο χαρακτηριστικό της περιόδου είναι η ιδιότυπη «στάση πληρωμών» την όποια βιώνουν οι επί 8 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στα ΣΔΕ, οι επί μήνες (ή ακόμα και πάνω από χρόνο) απλήρωτοι εργαζόμενοι στον Οδυσσέα, οι ωρομίσθιοι της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, οι χιλιάδες που εργάζονται σε προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, κλπ.

Αυτά συνεχίζονται και επιτείνονται από την κατεύθυνση που έχει βάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αποπληρωμή του «χρέους». Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι είναι πολύ βασικό εργαλείο το αίτημα για μη αναγνώριση του χρέους ώστε ακριβώς να απονομιμοποιηθεί στα μάτια του εργαζόμενου λαού και τη νεολαίας.

Σε αυτό το πλαίσιο το αν θα παραμείνουμε στην ΕΕ και στο ΕΥΡΩ δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, αλλά θα είναι και αποτέλεσμα της δράσης του λαϊκού παράγοντα. Σήμερα, έχει συμφέρον ο ελληνικός λαός να επιδιώξει την άμεση έξοδο της χώρας από την ιμπεριαλιστική ΕΕ και το ΕΥΡΩ γιατί αυτό θα αδυνατίζει τον στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, θα χτυπάει ένα βασικό εργαλείο βαθέματος της εξάρτησης χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει το τέλος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.

Στα πρώτα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης είχαμε μια μαζικοποίηση των συνελεύσεων και ανάπτυξη αγώνων. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε κάμψη και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Για να επανακάμψουμε ως κλάδος και ως εργατική τάξη, εμείς λέμε ότι το ζήτημα δεν είναι να απαντήσουμε στο «τι παιδεία θέλουμε;» που ειπώθηκε από κάποιους συναδέλφους αλλά στο «τι κίνημα θέλουμε;»

Σε αυτά τα πλαίσια, αυτό που προέχει είναι η οργάνωση του κλάδου. Έχουμε χιλιάδες εργαζομένους-καθηγητές που εργάζονται ωρομίσθιοι σε προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, έχουμε καθηγητές με ΠΕ σε ΣΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ, ΙΕΚ, κλπ. είναι συνάδελφοι που τους θέλουμε δίπλα μας.

Η ΟΛΜΕ με το 16ο Συνέδριό της πήρε τη γενναία απόφαση να εντάξει πλήρως τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές. Ας κάνουμε το επόμενο βήμα και ας καλέσουμε σε πλήρη ένταξη στις ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σε αδιαβάθμητες δομές μεταξύ πρώτης και τρίτης βαθμίδας. Αυτή είναι πρώτα και κύρια η πρόταση που θα παλέψουμε στην ΟΛΜΕ αν στείλουμε αντιπρόσωπο ως Πορεία Αριστερή.