Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών

0
164

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΙΔΕΩΝ

 ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ

 «Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι» (Μπ. Μπρεχτ)

Η Πορεία Αριστερή στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Θηρία Ενήμερα» πραγματοποιεί έκθεση βιβλίου από την Τρίτη 17 μέχρι την  Τρίτη 24 Μαρτίου.

Το ανεξάρτητο φοιτητικό σχήμα Πορεία Αριστερή, πραγματοποιεί τις εκθέσεις βιβλίου τα τελευταία δέκα χρόνια – και – δεν έχει δεχθεί ποτέ καμία διαμαρτυρία, καθώς επίσης ποτέ δεν παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια τους, το παραμικρό πρόβλημα, οποιασδήποτε μορφής. Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια εισπράξαμε μόνο θετικά σχόλια. Η συγκεκριμένη εκδήλωση του σχήματός μας πραγματοποιείται, ακριβώς εμπνεόμενη απο την γενικότερη αντίληψή μας, που έχει ως βασική παράμετρο την προώθηση της γνώσης και της ελεύθερης έκφρασης παντού και ακόμα περισσότερο, ειδικότερα, στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η Πορεία Αριστερή αντιλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο ως χώρο γνώσης, μάθησης, έκφρασης, πολιτισμού και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Σε αυτή την αντίληψή μας έχουμε προσαρμόσει – ενσωματώσει και τις δραστηριότητες του σχήματός μας. Γιατί εμείς είμαστε ενάντια, αλλά  και παλεύουμε ενάντια σε μια πανεπιστημιακή λειτουργία βασισμένη στην κενότητα, την υποβάθμιση της γνώσης, στην εμπορευματοποίηση, στον αυταρχισμό, στο ρουσφέτι και στην μετατροπή των πανεπιστημίων σε γκέτο, όπου άσυλο θα παρέχεται απλόχερα μόνο στους διώκτες της δημιουργικής συμπεριφοράς, της ελεύθερης έκφρασης και στους ταλιμπάν του νεοφιλελεύθερου σκοταδισμού. Όσοι επιλέγουν να ανοίγουν μέτωπα ενάντια σε μία έκθεση βιβλίου, αναπόφευκτα αναζωπυρώνουν πολύ άσχημες και μαύρες μνήμες, όσοι επιχειρούν να εμποδίσουν ακόμα και μια απλή έκθεση βιβλίου, προκαλούν αυθόρμητα σκέψεις, σχετικά με τι άλλο θα μπορούσαν να σκαρφιστούν..

Κατηγορηθήκαμε ότι, με την έκθεση βιβλίου δημιουργούμε προβλήματα στην λειτουργία του πανεπιστημίου και ότι καταστρέφουμε την εικόνα του τμήματος «λερώνοντας» την με βιβλία.

Θεωρούμε – σαν σχήμα – ότι αυτή η επίθεση που δεχόμαστε τώρα εμείς, είναι επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών και στο κεντρικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας. Επίσης θεωρούμε αυτή την επίθεση, εκτιμούμε απόλυτα δίκαια και βάσιμα, σαν προάγγελο αρνητικών εξελίξεων και σαν «κακό μαντάτο». Γι αυτό καλούμε την κοινότητα του πανεπιστημίου, τους φοιτητές και τους καθηγητές, και τους απλούς πολίτες, σύσσωμοι να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να ορθώσουν τείχος αντίστασης – δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.

Με την πραγματοποίηση της έκθεση βιβλίου στον πανεπιστημιακό χώρο δεν παραβιάζουμε κάποιον εσωτερικό κανονισμό ή κανόνα. Αντίθετα, προωθούμε βασικές αξίες και αρχές, που διέπουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που πάσχουν από πολλά, διάφορα, κρίσιμα και επείγοντα – και – σίγουρα όχι από τις εκθέσεις βιβλίων και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι νόμοι που τις υλοποιούν, αυτά  είναι  προβλήματα του τμήματός μας και των πανεπιστημίων. Προβλήματα δημιουργούνται από την υποχρηματοδότηση, από την εντατικοποίηση των σπουδών, από τις διαγραφές φοιτητών, από τις διαλυμένες παροχές, από τους εσωτερικούς οργανισμούς και τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων. Προβλήματα δημιουργούνται από τους νόμους που διαλύουν τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, από την διάσπαση των πτυχίων, από την κατάργηση του ασύλου, από την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Αυτές οι πολιτικές, που διαμορφώνουν το νομοθετικό πλαίσιο για την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θέλουν τους φοιτητές να είναι άπραγοι, παθητικοί, άβουλοι και επαγγελματίες εξεταζόμενοι. Θέλουν τους φοιτητές να έχουν ως μοναδικό μέλημα την παρακολούθηση των μαθημάτων. Θέλουν οι φοιτητές να «εξειδικεύονται» αποκομμένοι από την κοινωνία ώστε να προσφέρονται αποκλειστικά  στις ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας του κεφαλαίου και σε καμία περίπτωση να μην  διαθέτουν γνώσεις επαρκείς και ικανές για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας και της επιστήμης.

Να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί το Πανεπιστήμιο σε αποστειρωμένο εξεταστικό κέντρο.

Να δώσουμε στο Πανεπιστήμιο πνοή μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, από παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την ευαισθητοποίηση, το ανέβασμα του πνευματικού επιπέδου.