24 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα

0
132

Τη Τρίτη 8 Γενάρη του 1991 πέθανε στην Πάτρα ο αγωνιστής καθηγητής ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ μετά από δολοφονικό χτύπημα με σιδηρολοστό που είχε δεχτεί την προηγούμενη ημέρα από τον αρχι-ΟΝΝΕΔίτη τραμπούκο Ιωάννη Καλαμπόκα, επικεφαλής ομάδας ΟΝΝΕΔιτών που είχαν σταλεί στο 3ο Λύκειο Πάτρας με σκοπό να το «ανακαταλάβουν» από τους καταληψίες μαθητές-γονείς-καθηγητές.

Οι επιθέσεις των ΟΝΝΕΔίτικων ταγμάτων εφόδου ήταν το αποκορύφωμα της προσπάθειας της αντιδραστικής κυβέρνησης της ΝΔ να συντρίψει τις καταλήψεις των μαθητών, οι οποίες συγκλόνισαν με την αγωνιστικότητα και τη μαζικότητά τους το πανελλήνιο. Ήταν Γενάρης και το σχέδιο να σταματήσουν οι καταλήψεις με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είχε αποτύχει. Όπως ακριβώς είχε αποτύχει και το σχέδιο των «αντικαταλήψεων», ο εκφοβισμός με τις απουσίες εκτός σχολικής αίθουσας κ.α.

Ο Νίκος Τεμπονέρας, μαχητικό μέλος του συνδικαλιστικού κινήματος, στάθηκε από την πρώτη στιγμή, χωρίς αναστολές, στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών ενάντια στον αντιδραστικό νόμο Κοντογιαννόπουλου. Βρέθηκε δίπλα στους μαθητές στις καταλήψεις.

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Το όνομά του αναδείχθηκε σε σύμβολο της πάλης των μαθητών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία αλλά και της πάλης όλης της νεολαίας και του λαού ενάντια στο φασισμό.

24 χρόνια συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νίκος Τεμπονέρας, το δρόμο της κατά πρόσωπο αναμέτρησης με το φασισμό, της δημιουργίας ενός μαζικού ανυποχώρητου μετώπου νεολαίας – εργατιάς, για την απόκρουση των αντιλαϊκών επιθέσεων, για την κοινωνική απελευθέρωση.
Συνυπογράφουν:
Πορεία Αριστερή
Πορεία Εκπαιδευτικών