Τι είναι η ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ;

0
119

Πορεία Αριστερή: Ένα Ανεξάρτητο Σχήμα

 Η Πορεία Αριστερή γεννήθηκε ως η ανάγκη να συσπειρωθούν οι φοιτητές σε ένα σχήμα που θα λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, θα αποτελεί ένα κέντρο αλληλοενημέρωσης γι’ αυτά που μας απασχολούν πάνω σε ζητήματα σπουδών και μελλοντικής δουλειάς αλλά και για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας, που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης ώστε να ξαναλειτουργήσουν οι φοιτητικές συνελεύσεις με σωστό τρόπο και να ξαναβρούν την χαμένη τους αξία. Η Πορεία Αριστερή δημιουργήθηκε με σκοπό να ενισχύσει την πάλη της νεολαίας για τα δικαιώματά της.

Από την πρώτη στιγμή η Πορεία Αριστερή περιείχε τον όρο «αριστερός» στον τίτλος της χωρίς να φοβηθεί να «χρωματιστεί» ιδεολογικά και ταυτόχρονα διακήρυξε ότι αποτελεί ένα ανεξάρτητο φοιτητικό σχήμα.

 Πολλοί κατά καιρούς μας ρωτούν γιατί αυτοαποκαλούμαστε αριστεροί, τι εννοούμε με τον όρο «ανεξάρτητος», πως είναι δυνατόν να είμαστε αριστεροί και ανεξάρτητοι ταυτόχρονα, τι σχέσεις έχουμε με τα πολιτικά κόμματα, αν «παίρνουμε γραμμή» από κάπου και πολλά άλλα.

 Η Πορεία Αριστερή είναι… αριστερή!

 Η Πορεία Αριστερή παλεύει για Πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, ενάντια στις φιλελεύθερες λογικές που εκθειάζουν τον «ανταγωνισμό» και το «κέρδος». Απορρίπτουμε τις εξειδικευμένες και αποσπασματικές γνώσεις. Πιστεύουμε ότι από το Πανεπιστήμιο πρέπει να βγαίνουμε τόσο ολοκληρωμένοι επιστήμονες, όσο και ολοκληρωμένοι πολίτες.  Διεκδικούμε ποιότητα ζωής στους χώρους που ζούμε και σπουδάζουμε. Παλεύουμε για κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Αντιπαρατεθόμαστε με την ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες. Διεκδικούμε Δημόσια και Δωρεάν κοινωνική ασφάλιση.

Η Πορεία Αριστερή «πατάει» στους αγώνες της νεολαίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμπνέεται από αυτούς. Προσπαθεί να αξιοποιήσει την πείρα αυτών των αγώνων ώστε να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την ταχτική της. Γνωρίζουμε ότι κανένα δικαίωμα δεν μας χαρίστηκε, αλλά έχει κατακτηθεί με αγώνες.

Παλεύουμε ενάντια στους πολέμους. Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στη καταστροφή του περιβάλλοντος. Στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Στον εθνικισμό. Μας απασχολεί ότι απασχολεί κάθε νέο που αγωνιά για το μέλλον του και το μέλλον της κοινωνίας.

 Η Πορεία Αριστερή είναι ανεξάρτητο σχήμα!

Είμαστε ανεξάρτητοι από οικονομικά συμφέροντα, κόμματα, οργανώσεις, εταιρίες και επιχειρήσεις. Ανεξάρτητοι από μηχανισμούς του κράτους και της κυβέρνησης, που προωθούν άμεσα ή έμμεσα την οπισθοδρομική τους πολιτική, όπως όργανα του κρατικού μηχανισμού ή και κλίκες καθηγητών που προωθούν τις κυβερνητικές εντολές. Η τακτική και η δράση του σχήματος καθορίζεται από το ίδιο το σχήμα. Καμιά απόφαση δεν θεωρείται από τα πριν παρμένη. Δεν εντασσόμαστε σε κομματικούς σχεδιασμούς. Όλα καθορίζονται μέσα στην παράταξη, χωρίς αποκλεισμούς. Οι αποφάσεις του σχήματος παίρνονται κατόπιν διεξοδικής συζήτησης και με προσπάθεια κοινής συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια απόφαση με κοινή συμφωνία το σχήμα δεν υποχρεώνει με παραταξιακή πειθαρχία κανέναν να δεχτεί μια απόφαση αν αυτός δεν συμφωνεί. Ο οποιοσδήποτε διαφωνεί με μια απόφαση του σχήματος μπορεί να το εκφράζει, χωρίς αυτό να τον αποκλείει κατά κανέναν τρόπο από το σχήμα, αρκεί να μην τις εκφράζει ως αποφάσεις του σχήματος.

 ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΙ;
ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΤΟΤΕ ΠΟΤΕ;