Χαιρετισμός στους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

0
92

Συνάδελφε πρωτοετή,

Το ανεξάρτητο φοιτητικό σχήμα Πορεία Αριστερή σε καλωσορίζει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!

Όπως ήδη γνωρίζεις πρόκειται να περάσεις μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής σου. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα συλλέξεις εμπειρίες και γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας. Θα αποκτήσεις αρκετά από τα απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια που θα σε βοηθήσουν να σταδιοδρομήσεις, αλλά παράλληλα θα διαμορφώσεις και άποψη για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

Γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι το διάβασμα δεν αρκεί για να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου και να εξασφαλίσεις ένα καλύτερο μέλλον. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων τα οποία επηρεάζουν άμεσα το μέλλον σου.

Στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφ. Μαθηματικών αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο τμήματα σε ένα με αποτέλεσμα τη διάσπαση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, υπάρχουν διασπασμένοι σύλλογοι φοιτητών, το Πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτείται και σε διάφορες φάσεις αντιμετωπίσει την προοπτική να κλείσει ή να συγχωνευτεί, τα εργαστήρια είναι υποστελεχωμένα, οι φοιτητικές παροχές είναι ανύπαρκτες.

Τα προβλήματα δεν είναι ξεκομμένα. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην οικονομική κρίση και την εξαθλίωση. Τα προβλήματα δε θα λυθούν για εμάς χωρίς εμάς! Στη κατάσταση αυτή μας έφεραν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για την επέλαση των σημερινών βαρβάρων, οι οποίοι με πρόφαση τη χρεοκοπία και την ύφεση επιβάλουν επιθετικά μέτρα για την κοινωνία, ενισχύοντας τα κέρδη του κεφαλαίου και καλώντας το λαό να πληρώσει το κόστος.

Τα τελευταία χρόνια, με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, βάθυνε ακόμα πιο πολύ η εξάρτηση της χώρας μας, μειώθηκε η εθνική της ανεξαρτησία, δημιουργήθηκε ακόμα περισσότερο χρέος και μεγαλύτερο έλλειμμα. Οι εργάτες και η νεολαία πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα περισσότερους φόρους, χρήματα  που δεν πάνε στα κοινωνικά αγαθά, αλλά σε τοκοχρεολύσια δανείων. Οι άνεργοι – νέοι στην πλειοψηφία τους, έγιναν μυριάδες. Την ίδια ώρα η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός απλώνουν τα δηλητηριώδη πλοκάμια τους στη νεολαία. Η Εθνική Ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια είναι καταργημένες – ανύπαρκτες, ακόμα και σαν έννοιες.

Στο παρελθόν, η νεολαία απέδειξε πως μπορεί να αμφισβητούμε με αξιώσεις τη σημερινή πολιτική και πως η ύπαρξη μιας «αδιάφορης και παθητικής γενιάς» βρίσκεται μόνο στα όνειρα εκείνων που θέλουν να διαμορφώνουν συνειδήσεις ώστε να μας κυβερνούν πιο εύκολα.

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι τώρα που μπήκες στο Πανεπιστήμιο τα βάσανα τελείωσαν! Δυστυχώς, θα καταλάβεις και στην πορεία ότι το διάβασμα δεν αρκεί για να πάρεις ένα πτυχίο της προκοπής και ότι δεν θα είναι εύκολο και να τελειώσεις! Με το νέο νόμο πλαίσιο αν δεν τελειώσεις μέσα σε έξι χρόνια θα σε διαγράψουν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά συνεχώς μπαίνουν περισσότερα υποχρεωτικά μαθήματα και ο νέος νόμος κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, εμποδίζοντας την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τον συνδικαλισμό που μας βοηθάει να συζητάμε και να παλεύουμε όλοι μαζί! Την ίδια ώρα υποβαθμίζουν τα πτυχία μας δημιουργώντας κύκλους σπουδών με στόχο να διασπάσουν τα πτυχία μας, αφαιρώντας μας επαγγελματικά δικαιώματα, όπως τη συμμετοχή στις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π. κλπ. Τα πτυχία μας πλέον δε θα έχουν καν αυτό το όνομα αλλά θα ονομάζονται «Τίτλοι Σπουδών», ένα όνομα που αντικατοπτρίζει το τι αντίκτυπο θα έχει στην εύρεση εργασίας.

Η Πορεία Αριστερή στάθηκε όλο αυτό το διάστημα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων με 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Πανεπιστήμιο προσπαθεί για την ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων σε αγωνιστική βάση. Προσπάθησε και προσπαθεί να μην είναι ένα ξεκομμένο ανεξάρτητο σχήμα αλλά με πολιτικοποημένο σχήμα με πανελλαδική δικτύωση και δράση.
Είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε το μέγεθος των προβλημάτων που μας περιστοιχίζουν.
Είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζουμε ότι είναι στο χέρι μας να καθορίσουμε το μέλλον μας.

Έλα σε επαφή μαζί μας για να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε!

Ραντεβού λοιπόν!