Αναγνωρίστηκε ο ΕΑΜίτης Δήμαρχος της Ξάνθης

1
213

Ενθαρρυντικά είναι τα όσα φτάνουν από την ακριτική πόλης της Ξάνθης όπου μετά από 69 χρόνια αναγνωρίστηκε ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος της πόλης που απελευθερώθηκε από το 81ο Σύνταγμα της 7ης Μεραρχίας του Ε.Λ.Α.Σ. την 11η Σεπτέμβρη του 1944. Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος ανέλαβε Δήμαρχος την επομένη, 12η Σεπτέμβρη, αφού είχε προηγηθεί η ψηφοφορία 2 – 4 Σεπτέμβρη.

Το ζήτημα αναδείχθηκε σοβαρά και επιτακτικά μετά από την παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξάνθης όπου με επιστολή της στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε:

10513269_10204665335177056_3879521038078461055_nΜε την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να κάνουμε επίσημα γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι, ήρθε πλέον η ώρα να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να αποδοθούν από τις αρχές της πόλης οι οφειλόμενες τιμές στο πρόσωπο του Θεόφιλου Παπαδόπουλου. Η Ιστορία της πόλης συνεχίστηκε και στην περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής και μετά την απελευθέρωσή της. Ως γνωστόν, η πόλη παραδόθηκε από τους Βούλγαρους, που είχαν εν τω μεταξύ συμμαχήσει με τον Ρωσικό Κόκκινο Στρατό, στις δυνάμεις του 81ου Συντάγματος της 7ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στις 11/9/1944. Την επομένη 12/9/1944, ο λαός της Ξάνθης εξέλεξε Δήμαρχο της πόλης με συντριπτικό ποσοστό (94%) τον προτεινόμενο από το ΕΑΜ Θεόφιλο Παπαδόπουλο, γεωπόνο από την Ξάνθη με σημαντική αντιστασιακή δράση. Ταυτόχρονα, εξέλεξαν τον πρώτο αιρετό Νομάρχη της χώρας, επίσης προτεινόμενο από το ΕΑΜ, Δικηγόρο-Συμβολαιογράφο Ξάνθης, (Λάκη) Μιχαήλ Παπαπέτρου. Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι, για τους γνωστούς μετεμφυλιακούς λόγους το όνομα του Θ. Παπαδόπουλου απουσιάζει από την επιγραφή που κοσμεί το Δημαρχείο της Ξάνθης με τους διατελέσαντες Δημάρχους. Θεωρούμε, πως είναι καθήκον του ΔΣ, να αποκαταστήσει την ιστορική ανακρίβεια και να αποδώσει τον οφειλόμενο μετά θάνατο ηθικό φόρο τιμής στο Θεόφιλο Παπαδόπουλο, αναγράφοντας το όνομά του, στους διατελέσαντες δημάρχους Ξάνθης.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αποδοθεί στο Δήμαρχο Θεόφιλο Παπαδόπουλο και στο Νομάρχη Μ. Παπαπέτρου το όνομά τους τιμητικά σε δρόμο της πόλης και, να οργανωθεί μία τελετή τιμής με την οικογένειά τους αποδίδοντας σχετική πλακέτα.

Μετά από αυτή την παρέμβαση άνοιξε ο δρόμος της αναγνώρισης του «ξεχασμένου» Δήμαρχου με τη δημιουργία ειδικής επιτροπής η οποία συνέλεξε στοιχεία. Παράλληλα με το ζήτημα ασχολήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος και ιστοριοδίφης της πόλης Θωμάς Εξάρχου ο οποίος ένα χρόνο αργότερα παρουσίασε το νέο βιβλίο του με τίτλο «Θεόφιλος Παπαδόπουλος: Ο «ξεχασμένος» αιρετός Δήμαρχος Ξάνθης».

Ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης έγραψε, συν τοις άλλοις:

theophyllos_papadopoulos_coverΘεόφιλος Παπαδόπουλος.

Την Ελληνική του ταυτότητα του την έδωσε η ζωή και δεν του την πήρε ο θάνατος.

Αποκατάσταση. Ειλικρίνεια. Αξιοκρατία. Εντιμότητα.

Ήρθε η ώρα της υπέρβασης.

Να κατασταλεί η κυρίαρχη κομματική νοοτροπία και η ιταμή αναίδεια των διανοητικώς καθυστερημένων αιρετών και μη, που λυμαίνονται την τοπική μας μνήμη.

Όλων αυτών των σπιθαμιαίων και συμβιβασμένων της μεταπολεμικής κομματοκρατίας.

Η επόμενη μέρα μας είναι έτοιμη να συγκρουστεί με ό,τι αντλεί την υπόστασή του από την καθήλωση και την συναλλαγή.

Η ώρα της αμμοβολής  των κακοβαμμένων ιστορικών επιχρυσώσεων ξεκινάει να μετράει.

Η πράξη μας στην Πόλη-Αγορά, για να παραμείνει αυτή ενεργή και χρήσιμη, οφείλει να μπολιαστεί με το μέλλον, χωρίς συμβιβασμούς  με τις παθογένειες,τις αγκυλώσεις, την συντήρηση του παλαιού και την παρακμή του ληγμένου.

Η Ελλάδα του Περικλή είναι νεκρή.

Η Ελλάδα του Οδυσσέα και του Ιάσωνα είναι ακόμα ζωντανή μέσα μας.

Καθρεφτίζεται στις γειτονιές της μνήμης και της ιστορίας.

Θεόφιλος Παπαδόπουλος.

Μια ακόμα μαρτυρία δια χειρός Θωμά Εξάρχου που μαγνητίζει με την ένταση της εικόνας και καθίσταται κοινό κτήμα για όλους μας.

Ο Θωμάς φωτίζει τον εξαίρετο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του  «ξεχασμένου» δημάρχου.

Βιβλίο αφοπλιστικό, που μας καθηλώνει με την αγνότητα της πρώτης ύλης που έχει.

Γεμάτο από την δύναμη και την αυθεντικότητα που οι αναγνώστες έχουν μάθει να περιμένουν από τον Θωμά.

Ένα χρονικό που παρουσιάζει με εμβληματικό τρόπο την συναρπαστική αλήθεια γύρω από την πολυσύνθετη φυσιογνωμία του «ξεχασμένου».

Τέλος, τον περασμένο Ιούνιο ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ανταμπούφης διευθέτησε οριστικά το ζήτημα της αναγνώρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο με την παρακάτω επιστολή:

DSC_11641[1]Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την απόφαση 278/1-10-2012 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης συγκρότησε επιτροπή προκειμένου να ερευνηθεί και τεκμηριωθεί η αναγνώριση του Θεόφιλου Παπαδόπουλου ως διατελέσαντος Δημάρχου Ξάνθης κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου 1944 έως και του Μαρτίου 1945.
Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και έκτοτε αναμένω το σχέδιο απόφασης ώστε να προωθήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την τελική μας πρόταση.
Σημειώνω ότι συμπληρώνονται περίπου δύο (2) χρόνια από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία αναθέτει σε εμάς τους τρεις το έργο της επιτροπής που αναφέρεται παραπάνω. Σημειώνω επίσης ότι οι συνεδριάσεις που έχουν απομείνει να πραγματοποιηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο με την τωρινή του σύνθεση είναι ελάχιστες και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο.
Επειδή θεωρώ ότι, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις μας και πέρα από κάθε αμφιβολία, ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος υπήρξε κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 1944 έως και του Μαρτίου 1945 Δήμαρχος Ξάνθης εκλεγμένος με τις διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης από το ΕΑΜ,
επειδή θεωρώ ότι η επιτροπή μας έχει εξαντλήσει κάθε εύλογο χρονικό όριο για την υλοποίηση του έργου που της ανατέθηκε,
επειδή πιστεύω ότι η επιτροπή οφείλει να εισηγηθεί την πρότασή της στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο με τη σύνθεση που αποφάσισε τη συγκρότησή της,
επειδή φοβούμαι ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση εκλαμβάνεται ως ολιγωρία ή ερμηνεύεται ως σκόπιμη προτείνω:
α) Άμεση σύγκλυση και λήψη απόφασης της επιτροπής
β) Εισαγωγή της πρότασής της στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του μηνός Ιουνίου.

Ξάνθη, 29 Μαῒου 2014
Με τιμή

Δρ. Νικόλαος Ανταμπούφης

Comments are closed.