Ετοιμάζουν Διαγραφές για τους «Αιώνιους»

0
136

Σε δήλωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε:

«Από το 2007 αλλά και από το 2011 ενημερώθηκαν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, παραμένοντας επί πολλά χρόνια εγγεγραμμένοι σε αυτά τα ιδρύματα, πως θα διαγραφούν τον Σεπτέμβριο του 2014. Δόθηκαν μάλιστα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιπλέον εξεταστικές περίοδοι.

Φθάσαμε όμως στο νομοθετικά καθορισμένο χρόνο και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή θα διαγραφούν από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα συντονιστικά όργανα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για την εφαρμογή της νομοθεσίας, που θα εξορθολογήσει τα ιδρύματα, δίνοντας νόημα στην έννοια του κύκλου σπουδών, αλλά και απαλλάσσοντάς τα από μια άνευ λόγου και νοήματος γραφειοκρατία»

Ο υπουργός Παιδείας αναφερόταν σε φοιτητές που τον Σεπτέμβριο του 2014 συμπληρώνουν 9 έτη συνεχούς φοίτησης και οι οποίοι βάσει του Νόμου – Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. διαγράφονται από τις σχολές και τα τμήματα που φοιτούν.

Οι διαγραφές αυτές έρχονται να επιβεβαίωσουν το δόγμα τάξης στο οποίο αναφέρθηκε την περασμένη άνοιξη ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, και το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία οχτώ χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια με αρχή το Νόμο – Πλαίσιο της Μαριέττας Γιαννάκου. Ένα δόγμα που αντιμετωπίζει φοιτητές και σπουδαστές ως υπεύθυνους για τον υποβιβασμό των ιδρυμάτων και έχει παρέμβει νομοθετικά για την περιστολή δημοκρατικών και συλλογικών παρεμβάσεων των φοιτητών σε αυτά.

Γιατί όμως είναι έτσι τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας;

Η συνολική Χρηματοδότηση για την Παιδεία (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια κλπ) για το 2014 ανέρχεται περίπου στο 0,35% του Α.Ε.Π. ενώ αυτή του 2008 ανερχόταν στο 5,4% του Α.Ε.Π. κάτι που οδήγησε στη ραγδαία υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων με αποτέλεσμα να μην είναι εύρωστη η λειτουργία τους.

Οι «αιώνιοι» πόσο κοστίζουν;

Οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει τα ν+2 έτη φοίτησης τους και το υπουργείο τους ονομάζει «αιώνιους» δεν κοστίζουν τίποτα απολύτως καθώς δεν έχουν δικαιώματα σίτισης, στέγασης, μεταφορών και συγγραμμάτων. Οπότε τα ιδρύματα ξοδεύουν 0 ευρώ για αυτούς τους φοιτητές.

Γιατί να μη διαγράφονται;

Ένας φοιτητής που συμπληρώνει τα ν+2 έτη φοίτησης  και δεν έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις απόκτησης πτυχίου δε σημαίνει ότι είναι ένας αποτυχημένος φοιτητής καθώς μπορεί να συντρέχουν βιοποριστικοί, μαθησιακοί κ.α. λόγοι για αυτή του την καθυστέρηση. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει ορθολογικός τρόπος αξιολόγησης φοιτητών που καταβάλλουν προσπάθειες για την απόκτηση του πτυχίου τους από αυτούς που δεν ενδιαφέρονται αλλά ο νόμος ορίζει ότι όσοι δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα διαγράφονται αυτομάτως από τις σχολές, κάτι που δεν επηρεάζει τους μεν.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως φοιτητές;

Όλοι οι φοιτητές ανεξαρτήτως έτους επιβάλλεται να αγωνιστούμε ενάντια στις διαγραφές των φοιτητών αλλά και στο Νόμο – Πλαίσιο στο σύνολο του καθώς η κεντρική πολιτική που επιβάλλει είναι ενάντια στο Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και ενταντικοποιεί τις σπουδές με παράλληλη απαξίωση των πτυχίων και περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων μετατρέποντας τους φοιτητές, και μελλοντικούς εργαζόμενους, σε χρήσιμη πλαστελίνη των μεγάλων συμφερόντων.