Η ανεργία στο Ν. Καβάλας

0
83

Του Γιάννη Θωμαϊδη*

(το άρθρο γράφτηκε το Σεπτέμβρη του 2012 αλλά παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο)

Από τις 12 Μαΐου οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Μάρμαρα Καβάλας» ξεκίνησαν αγώνα με τη μορφή επίσχεσης εργασίας διεκδικώντας μισθούς 10 μηνών που τους οφείλει η επιχείρηση. Από την αρχή της έναρξης της επίσχεσης εργασίας ο καπιταλιστής απέλυσε οκτώ εργαζόμενους.

Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της περιοχής είναι η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), η μόνη εταιρεία της χώρας που παράγει λιπάσματα. Η πολυπαθής ΒΦΛ, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. (Κώστα Καραμανλή) πωλήθηκε έναντι “πινακίου φακής” στον όμιλο Λαυρεντιάδη που έταζε ότι θα την αναπτύξει και οι τότε κυβερνώντες πανηγύριζαν… Τώρα κινδυνεύει με “λουκέτο”, κάτι που, εάν συμβεί θα εκτινάξει την ανεργία στα ύψη, αφού υπολογίζεται ότι από το συγκεκριμένο εργοστάσιο ζουν περίπου 1.000 εργαζόμενοι, συνεργάτες, προμηθευτές, μεταφορείς κ.ά.

Η “Καβάλα Όιλ”, που επίσης απασχολεί άμεσα και έμμεσα εκατοντάδες εργαζόμενους, έχει και αυτή προβλήματα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία το 2009 το ποσοστό ανεργίας για την πόλη της Καβάλας ανέρχονταν σε 32% επί του ενεργού πληθυσμού και 14% επί του συνολικού πληθυσμού του νομού.

Τον περασμένο Μάρτιο η ανεργία έφτασε το 22,9 %. Οι άνεργοι φτάνουν τα 1,1 εκατομμύρια άτομα, ενώ ειδικά στους νέους η ανεργία φτάνει το 53 %. Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο έφτασε το 21,9 %, έναντι 15,7 % τον Μάρτιο πέρσι και 21,4 % τον Φλεβάρη 2012. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.075.000 και αυξήθηκαν κατά 294.706 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2011 (αύξηση 37,8 %) . Η ανεργία στους νέους 18-30 ετών είναι της τάξεως του 50%, κατά προσέγγιση,. Σε αυτά τα επίσημα ποσοστά θα πρέπει να προστεθούν άτομα που εργάζονται για π.χ 200 Ευρώ ή για λίγες ώρες δουλειάς, άτομα που δεν έχουν εγγράφει στον ΟΑΕΔ κλπ.

Ο μόνος δρόμος είναι ο κοινός αγώνας όλων, ανέργων και εργαζόμενων. Ειδικά όμως ο αγώνας των εργαζόμενων, που είναι και οι αυριανοί άνεργοι, ενάντια στην ανεργία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Προς στιγμή οι αντιδράσεις – αγώνες είναι μεμονωμένες. Όταν ξεσπάσει το πρόβλημα κλεισίματος καπιταλιστικής επιχείρησης τότε ξεκινά και ο αγώνας στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Γι’ αυτή τη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι υπεύθυνες όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στους χώρους δουλειάς του νομού Καβάλας και τα πολιτικά κόμματα που τα καθοδηγούν.

* Εκπαιδευτικός στην ΕΛΜΕ Καβάλας

Αναδημοσίευση από Λαμπτήρα Πυρακτώσεως τ. 9, 2012