Η ώρα των stuff

0
317

Στις μέρες μας η μάστιγα των ναρκωτικών θερίζει σε περιόδους κρίσης το ποσοστό των ναρκωτικών έχει αυξηθεί δραματικά. Κυρίως οι νέοι άνθρωποι καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις ώστε να αποφύγουν και να ξεχάσουν τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της εποχής τους. Μα όλα αυτά δεν είναι και τόσο τυχαία. Το σύνθημα «Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη» είναι επίκαιρο όσο ποτέ! Κράτος και μπάτσοι για άλλη μια φορά έχουν άψογη συνεργασία αφού αυτοί ουσιαστικά είναι οι έμποροι ναρκωτικών . «Πασάρουν» στην νεολαία ναρκωτικά ώστε να την «υπνωτίσουν», να την καθηλώσουν με στόχο να αδιαφορεί , να μην ενδιαφέρεται , να μην αντιδρά. Με αποτέλεσμα το κράτος να κάνει ότι θέλει, να περνάει όσα μέτρα θέλει ανενόχλητο χωρίς καμιά αντίσταση.

Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνιση του ένα καινούργιο ναρκωτικό ονομαζόμενο σίσα. Η ουσία αυτή που έχει βάση την κρυσταλλική μεταμφεταμίνη είναι διεγερτική και προκαλεί επιθετικότητα ενώ δεν καταστέλλει την ερωτική επιθυμία όπως τα οπιοειδή. Η σίσα είναι πάμφθηνη καθώς η τιμή της δόσης της προσδιορίζεται στα 2 με 3 ευρώ.

Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Αργεντινή το 2001-02. Στο απόγειο της κρίσης εμφανίστηκε το ναρκωτικό πάκο (κλέφτης του μυαλού). Νέοι και παιδιά κατανάλωναν αυτό το ναρκωτικό. Απέσυραν τη μαριχουάνα και την κοκαΐνη ώστε να γίνει δημοφιλέστερο. Το πάκο είναι κοκαΐνη που δεν έχει τελειώσει η επεξεργασία της.  Προέρχεται από την βάση της κοκαΐνης την κιτρινωπή πάστα που απομένει μετά την χημική επεξεργασία των φύλλων της κόκας με βενζίνη, τσιμέντο ή λίπασμα. Επειδή είναι η βάση της κοκαΐνης αυτό επιτρέπει να την αναμίξεις και να την «σπάσεις» για να γίνει περισσότερη με έκδοχα όλων των ειδών με μαλάτιον που είναι ποντικοφάρμακο, ταλκ, γυαλί σε σκόνη, σόδα. Χρήστες λένε πως όταν καπνίζουν πάκο δεν σκέφτονται τίποτα άλλο.Μένεις ξύπνιος 3 με 4 μέρες χωρίς να κοιμηθείς. Όσο τρέχουν τα λεπτά τρέχουν και τα χρήματα αφού ο κάθε χρήστης χρειάζεται ανά μια ώρα 10 πέσος. Οι επιπτώσεις που προκαλεί το πάκο είναι κυρίως τρεις:

  • Πρόβλημα στα πνευμόνια λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αυτό έχει.
  • Εγκαύματα στα χείλη και στα χέρια (μεγάλος αριθμός παιδιών ακρωτηρίασαν δάχτυλα γιατί παθαίνουν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις).
  • Στο κεντρικό σύστημα, διότι κάνει τους νευρώνες να εξαντλούνται γρήγορα λόγω της υπερβολικής λειτουργίας.

Προκαλεί πρόωρη γήρανση και θάνατο των κυττάρων. Ουσιαστικά αποβλακώνονται γιατί μένει χωρίς νευρικό σύστημα.

Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούνται εν καιρώ κρίσης όταν το κράτος εξαθλιώνει τη ζωή και σαν να μην φτάνει αυτό σου προσφέρει απλόχερα τρόπους ώστε να σου καταστείλει το μυαλό για να μην έχει ο κόσμος τις αντιδράσεις που δεν θα ήθελε καθόλου. Φτώχεια και εξαθλίωση οδηγούν την νεολαία στα ναρκωτικά. Μια ακόμα ευθύνη του κράτους που δεν θέλει να κάνει το παραμικρό ώστε να υπάρξει κάποια αλλαγή. Αντίθετα υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη ζωή του λαού με αβάσταχτη και άνιση φορολογία, μειώσεις μισθών, καταστολή, ανεργία. Έτσι οδηγεί πολλούς στα ναρκωτικά . Ένα κράτος που είναι ο αυτόχειρας στις αυτοκτονίες. Ένα κράτος κρεατομηχανή που τρώει ανθρώπους και ζωές. Ένα κράτος που δεν δίνει δεκάρα για το μέλλον της νεολαίας.

Τέλος φυσικά ένα αναγκαίο στοιχείο για την νεοφιλελεύθερη διανομή του πλούτου είναι ο αποκλεισμός μεγάλων κομματιών του πληθυσμού που δεν έχει θέση στην εργασιακή αγορά και στη διανομή πλούτου. Άρα τα ναρκωτικά είναι αναγκαία για να εδραιώσουν τον αποκλεισμό πως δεν θα υπάρξουν δηλαδή χιλιάδες υγιείς και σκεπτόμενοι νέοι που δεν θα θέσουν μια διαφορετική κοινωνία.

 Κωνσταντίνα Μ.

αναδημοσίευση από το περιοδικό ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

http://neagenia-np.blogspot.gr/2014/03/stuff.html