Η κατάσταση στο Ενιαίο Λύκειο Σβάινφουρτ

0
218

Το Σβάινφουρτ βρίσκεται στη βόρεια Βαυαρία, 110 χλμ βόρεια της Νυρεμβέργης.

Στο σχολείο αυτή τη στιγμή φοιτούν 27 μαθητές και λειτουργούν και οι τρεις τάξεις.
Από την αρχή της χρονιάς δεν υπάρχει μαθηματικός και εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04 (δηλαδή φυσικός, χημικός ή βιολόγος). Επίσης λόγω έλλειψης φιλολόγου δεν λειτούργει η θεωρητική κατεύθυνση της Β’ τάξης. Το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Μόναχο γνώριζε ότι υπήρχαν μαθητές της περσινής Α’ Λυκείου που δήλωσαν ότι την επομένη χρονιά (δηλαδή φέτος) ήθελαν να ακολουθήσουν θεωρητική κατεύθυνση.

Στην Α΄ και τη Β’ Λυκείου δεν διδάσκονται μαθηματικά, φυσική, χημεία και βιολογία από τις 11 Σεπτεμβρίου, το δε σχολικό έτος διαρκεί μέχρι τις 31 Ιουλίου (αφαιρώντας ένα μήνα συνολικά διακοπών από τις 1/1/11 έως την 31/7/11). Η μόνη τάξη η όποια λειτούργει κανονικά είναι η Γ’ Λυκείου. Τα μαθήματα θετικών επιστημών – γενικής παιδείας και θετικής κατεύθυνσης – φυσική, χημεία και μαθηματικά διδάσκει ο διευθυντής, που είναι φυσικός, κάνοντας 8 ώρες υπερωρία την εβδομάδα, χωρίς να τις πληρώνεται.

Πρόσφατα έχει υπογραφεί από το ΥΠΔΒΜΘ η εντολή για πρόσληψη μαθηματικών και εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ04, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους εκπαιδευτικούς μέχρι τις 6/12 . Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, χωρίς να είναι τίποτα βέβαιο. Έτσι κι αλλιώς σχεδόν θα έχει περάσει το πρώτο τετράμηνο. Δηλαδή η μισή σχολική χρονιά.

Η ιστορία ξεκινά από παλιά. Η πρώτη κίνηση των αστικών κυβερνήσεων ήταν να κλείσουν το ελληνικό δημοτικό σχολείο που λειτουργούσε στο Σβάινφουρτ. Αντικαταστάθηκε από εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος έρχεται στη πόλη αυτή και διδάσκει κάποιες ώρες ελληνική γλώσσα. Κατόπιν κατάργησαν τις τρεις τάξεις γυμνάσιου που λειτουργούσαν μέσα στα πλαίσια και στο χώρο γερμανικού σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υποσχεθήκαν στους έλληνες μετανάστες της περιοχής ότι κάθε χρόνο θα διατίθεται ένας φιλόλογος με πλήρες ωράριο για να διδάσκει από επτά ώρες σε κάθε τάξη που αντιστοιχεί σε τάξη του ελληνικού γυμνάσιου. Τους ξεγέλασαν. Φέτος λειτουργούν αυτές οι γυμνασιακές τάξεις ελληνικής γλώσσας αλλά μόνο για έξι ώρες συνολικά την εβδομάδα δηλαδή δύο ώρες για κάθε τάξη γυμνασίου. Αυτά θα μπορούσαν αποτραπούν εάν αντιδρούσαν μαχητικά οι μετανάστες της περιοχής πράγμα που δεν συνέβη.

Πέρσι δεν ξεκίνησε η διαδικασία για την απόσπαση μονίμων εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία που λειτουργούν εκτός Ελλάδας έτσι, ώστε να καλύψουν ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τη σχολική χρονιά 2010-2011. Αυτή η διαδικασία προβλέπει διενέργεια γραπτών εξετάσεων σε κάποια ξένη γλώσσα των μονίμων εκπαιδευτικών. Ακολουθεί η κατάρτιση λίστας επιτυχόντων, κατόπιν η ανακοίνωση των κενών και οι αιτήσεις προτίμησης των ενδιαφερομένων. Η απόσπαση τους είναι υποχρεωτική για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης της απόσπασης για άλλα δυο χρόνια. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κλείνουν την πενταετή απόσπαση τους στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας. Ταυτόχρονα στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς επέστρεψαν στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμπληρώσαν τα πέντε χρόνια απόσπασης τους στη Γερμανία.

Υπάρχει και μια άλλη ομάδα εκπαιδευτικών οι ο οποίοι είναι ομογενείς, πτυχιούχοι των λεγόμενων «καθηγητικών σχολών». Για την πρόσληψη τους προβλέπεται μια ανάλογη διαδικασία η όποια όμως δεν ξεκίνησε το 2009-2010 έτσι ώστε να καλύψουν ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τη σχολική χρονιά 2010-2011.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί για τα σχολεία της ελληνικής ομογένειας για την σχολική χρονιά 2010-2011 εκτός από αυτούς που υπήρχαν ήδη.

Νομίζω ότι το «έγκλημα» προς τα παιδιά των ελλήνων μεταναστών ήταν προμελετημένο. Ο στόχος είναι η μείωση των κονδυλίων για την ελληνική παιδεία στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ένας τρόπος είναι η σύμπτυξη και η κατάργηση σχολειών. Αλλά εάν γινόταν αυτό ανοιχτά θα δημιουργούσε αντιδράσεις και ξεσηκωμούς των μεταναστών.
Είχαν βάσιμες υποψίες ότι θα επαναλαμβάνονταν αυτό που συνέβη την εποχή που ήταν Υπουργός Παιδείας ο Γεράσιμος Αρσένης (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και επιχείρησαν να κλείσουν το ΓΕΛ Σβάινφουρτ. Οι μετανάστες της περιοχής κατέβηκαν στο Μόναχο και έκαναν διαδήλωση, συλλαλητήριο και κατάληψη στο Ελληνικό Προξενείο. Μετά από αυτό ακυρώθηκε η απόφαση για κλείσιμο του ΓΕΛ Σβάινφουρτ.

Εάν δεν αντιδράσουν μαχητικά οι μετανάστες της περιοχής μας, είναι θέμα χρόνου το κλείσιμο του Λυκείου.

Με την τωρινή μέθοδο που επέλεξαν θα αναγκάσουν τους μετανάστες είτε να στείλουν τα παιδιά τους σε γερμανικά σχολεία είτε στην Ελλάδα είτε να μετακομίσουν οι ίδιοι με τις οικογένειές τους σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπου λειτουργούν ελληνικά σχολεία. Ό,τι από αυτά και να συμβεί, θα επιτύχουν το στόχο τους: να κλείσουν και το τελευταίο ελληνικό σχολείο της περιοχής μας.

Σε κάθε περίπτωση την οικονομική κρίση του καπιταλισμού το ελληνικό κράτος επιδιώκει να την πληρώσουν, εκτός από τους εργαζόμενους της Ελλάδας, και οι έλληνες μετανάστες.

Θωμαϊδης Γιάννης
Εκπαιδευτικός

Λαμπτήρας Πυρακτώσεως, τ. 6, Δεκέμβρης 2010