Δωρέαν βιβλία και συγγράμματα – Απαραίτητα για τη μόρφωση και δικαίωμα μαθητών-φοιτητών!

0
85

Η Πορεία Αριστερή υπερασπίζεται το δικαίωμα των μαθητών και των φοιτητών να έχουν δωρέαν βιβλία και συγγράμματα.

Με σειρά νόμους και διατάξεις όλες οι πρόσφατες κυβερνήσεις προσπάθησαν κατά καιρούς να τα καταργήσουν, τα περιέκοψαν, άλλαξαν τον τρόπο διανομής τους, κατήργησαν κάποια απ’ αυτά, σκαρφίστηκαν ακόμα και επιστροφές σχολικών βιβλίων.

Για να γίνει κατανοηητή η θέση μας απέναντι σε όσους μιλάμε για «εξορθολογισμό» και για «περικοπές αλλόγιστων δαπανών» αναδημοσιεύουμε δυο χαρακτηριστικά κείμενα του 2008 πάνω στο ζήτημα των μαθητικών βιβλίων.

Με το ίδιο πάθος υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε δωρέαν συγγράμματα και για τους φοιτητές. Η Πορεία Αριστερή είναι χρήσιμη σε αυτό τον αγώνα και καλούμε τους φοτητές και τους μαθητές να ενωθούμε πάνω σε αυτή την υπόθεση!

Το πόσο αγαπάμε το βιβλίο το δείχνουμε και κάθε χρόνο με τις εκθέσεις βιβλίου που οργανώνουμε.

 

***

Νέο πλήγμα για την Δωρεάν Παιδεία
Τέλος στα δωρεάν σχολικά βιβλία επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που στέλνει στα σχολεία και ζητά την επιστροφή των σχολικών εγχειριδίων στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, ώστε να χρησιμοποιούνται από τους επόμενους μαθητές. Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι φέτος τα σχολικά βιβλία «θα ανακυκλωθούν», ενώ από το σχολικό έτος 2008-09 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σύστημα «της επιστροφής και επαναχρησιμοποίησης βιβλίων σε άριστη κατάσταση. Αναλυτικότερα, οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρά τα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα επιστραφούν με τη λήξη του σχολικού έτους και θα διανεμηθούν στους μαθητές που θα τους διαδεχθούν.» Επιπλέον το επιχείρημα της κυβέρνησης για «έλλειψη οικολογικής παιδείας και ευαισθησίας με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω της κατασπατάλησης φυσικών πόρων» μόνο αφελείς μπορεί να πείσει. Το μέτρο αυτό είναι σε πλήρη σύμπλευση με την συνολικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στην παιδεία. Αρκεί να δούμε την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές, αλλά και την μείωση των κονδυλίων προς τα Πανεπιστήμια για αγορά επιστημονικών περιοδικών. Συγκεκριμένα με τον νέο νόμο Πλαίσιο απαγορεύεται η αγορά ενός επιστημονικού περιοδικού να γίνεται από περισσότερα του ενός(!) Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Η επιστροφή των σχολικών βιβλίων, πρόκειται για ένα ακόμη αντιεκπαιδευτικό μέτρο της ίδιας κυβέρνησης, που πριν από της εκλογές του 2004 είχε υποσχεθεί να αυξήσει την χρηματοδότηση για την παιδεία σε ποσοστό άνω του 5% του ΑΕΠ και τελικά κάθε χρόνο την μειώνει (3,61% το 2005, 3,58% το 2006, 3,47% το 2007), με αποτέλεσμα να φτάσει σε ποσοστό μικρότερο από 3,5% του ΑΕΠ!

Μήτσος Βάρσος Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Λαϊκός Δρόμος», Σάββατο 31 Μάη 2008

***

«Αγανακτούμε!»
Με αφορμή την είδηση για την επιστροφή των σχολικών βιβλίων, θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας. Το πρόβλημα δεν είναι περιορισμένο στα σχολικά βιβλία. Τα ίδια ακριβώς ζούμε από πρώτο χέρι και ως φοιτητές. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται και στα πανεπιστήμια, όπου με τον νέο νόμο μειώνονται τα δωρεάν συγγράμματα και επιπλέον περιορίζονται οι αγορές επιστημονικών περιοδικών με αποτέλεσμα να στραγγαλίζονται οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Επιπλέον, το βιβλίο ως μέσο μεταφοράς γνώσης είναι απαραίτητο να μένει στην κατοχή του φοιτητή/μαθητή. Και σας βεβαιώνουμε ότι για εμάς ακόμη και τα σχολικά εγχειρίδια (και ιδιαίτερα των μαθηματικών, λόγω κατεύθυνσης), αποτελούν χρήσιμο βοήθημα το οποίο συμβουλευόμαστε. Επιπλέον μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρήσιμα θα είναι σε κάποιον φοιτητή Παιδαγωγικού Τμήματος, που είναι βιβλία της δουλείας του! Εμείς πιστεύουμε ότι η παραπάνω κίνηση του υπουργείου έχει ως μόνο στόχο να δώσει άλλο ένα χτύπημα στην Δωρεάν Παιδεία (όση έχουν αφήσει δωρεάν) και θίγει περισσότερο τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που θα κληθούν να πληρώνουν τα βιβλία. Αποτελεί δε το τελευταίο δείγμα γραφής μιας κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και τελικά τη μειώνει διαρκώς (3,61% το 2005, 3,58% το 2006, 3,47% το 2007), με αποτέλεσμα να πέσει χαμηλότερα από το 3,5%!

Δ. ΒΑΡΣΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, Β. ΛΙΑΜΙΔΗΣ, ΜΑΡ. ΜΑΓΙΟΛΑΔΙΤΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΤΑΛΗΣ Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» 30 Μάη 2008