Επιστολή εκπαιδευτικών ΣΔΕ Κέρκυρας προς το Συνήγορο του Πολίτη

0
127

ΠΡΟΣ: Τον Συνήγορο του Πολίτη
Χατζηγιάννη Μέξη 5
11528 Αθήνα

Κέρκυρα, 11.6.2014

 

Κύριοι,

Εργαζόμαστε ως εκπαιδευτικοί στα Σχολεια Δευτερης Ευκαιριας(ΣΔΕ), τα οποία υπάγονται στο «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων»(Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθηση, Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης).

Η αμοιβή μας ορίζεται σε ένα Χ ποσό ανά ώρα, ανάλογα με τα προσόντα του εκάστοτε εκπαιδευτικού και το μέγιστο ωρών διδασκαλίας του ωρομισθίως αμοιβόμενου εκαπιδευτικού δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 15 ώρες ανά εβδομάδα.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται η μισθωτή φύση της εργασίας, που προσφέρουν οι εργαζόμενοι προς τα ΣΔΕ.

Πάρα ταύτα τα ΣΔΕ ΔΕΝ ασφαλίζουν τους εκπαιδευτικούς στο ΙΚΑ. Αλλά με μία σύμβαση μίσθωσης έργου ωρομισθίου εκπαιδευτικού, ο ωρομίσθιος εργαζόμενος, βαπτίζεται «εργολάβος» δηλαδή Ελεύθερος Επαγγελματίας, του οποίου παρακρατείται φόρος 20% και φορολογείται από φέτος με 26%, πληρώνοντας και φόρο επιτηδευματία!!

Πέραν τούτου, εάν το ποσό πληρωμής από αυτήν την εργασία περάσει τις 5.000 €, υποχρεούται ο εργαζόμενος, την επόμενη σχολική χρονιά, να ανοίξει βιβλία στην εφορία, να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ, πληρώνοντας εκεί περίπου 300 € ανά μήνα κατά περίπτωση. Με αυτό τον τρόπο σπρώχνονται στη ανεργία αυτοί των οποίων η εργασία στα ΣΔΕ είναι η μόνη απασχόληση!

Σας παρακαλούμε, όπως μεσολαβήσετε για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία εις βάρος μας και να εργαζόμαστε με ένσημα στο ΙΚΑ, επειδή προσφέρουμε, μισθωτή εργασία.

Επίσης όσοι δεν έχουν άλλη εργασία παραμένουν ανασφάλιστοι αν και δουλεύουν 15 ή λιγότερες ώρες στα ΣΔΕ