Να οριστούν άμεσα αντιπρόσωποι για το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο από κάθε σύλλογο

0
110

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα παίρνει μια όλο και πιο απότομη ροπή προς την υποβάθμισή του.

Οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις δε γίνονται σχεδόν σε κανένα σύλλογο, κατά κανόνα τα Δ.Σ. σπάνια συνεδριάζουν και σε πολλές περιπτώσεις δε συγκροτούνται καν, οι γενικές συνελεύσεις είναι ελάχιστες, κλπ.

Ως Πορεία Αριστερή έχουμε αναδείξει ότι το ζήτημα των δομών και της λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων είναι πρώτης προτεραιότητας ώστε το φοιτητικό κίνημα να φύγει από το παρασκήνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ύπαρξη και λειτουργία εκλεγμένων οργάνων αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε το φοιτητικό κίνημα να μπορέσει να γίνει διεκδικητικό, αποτελεί δείκτη της ωριμότητας, της ετοιμότητας και της αποφασιστικότητάς του.

Το φοιτητικό κίνημα, κάτω από αγώνες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, είχε αναπτύξει δομές που σε ένα βαθμό μπορεί και να είναι ανεπαρκής για σήμερα αλλά ακόμα και αυτές οι δομές έχουν απαξιωθεί, συκοφαντηθεί και υπονομευτεί από τις κυρίαρχες παρατάξεις.

Οι συνεδριάσεις του Κ.Σ. (Κεντρικό Συμβούλιο) της ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος) παραμένουν κρυφές όλα αυτά τα χρόνια. Το όργανο κρατείται διαλυμένο από το 1995, έχει δικαίωμα να διενεργεί μόνο εκλογές, κανείς δε ξέρει ποια άτομα το αποτελούν, κάποιες παρατάξεις με έδρες στο Κ.Σ. δεν υπάρχουν πια (πχ οι Νέοι Ορίζοντες!) αλλά δε μοιάζει να απασχολεί κάποιον όλο αυτό το σκηνικό.

Με τις υπογραφές ΠΑΣΠ-ΔΑΠ-ΑΡΕΝ (αλλά και ΠΚΣ-ΕΑΑΚ μέχρι πρόσφατα) μια ολιγομελής ομάδα ορίζει εκλογές ακόμα και όταν βρισκόμαστε στη μέση αγώνων με βάση μόνο τα μικροκομματικά συμφέροντα. Μιλάμε για ένα χοντρό παρασκηνιακό παζάρι μακριά και έξω από το φοιτητικό κίνημα με τη συμμετοχή παρατάξεων που, θεωρητικά, ορκίζονται σ’ αυτό!

Η Πορεία Αριστερή έχει ήδη τοποθετηθεί στα ζητήματα αυτά με σαφήνεια. Ζητάμε τη διεξαγωγή του 18ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ζητάμε τα εξής:

α) να μας παρουσιαστεί από τις κυρίαρχες παρατάξεις ο κανονισμός των εκλογών που συμφώνησαν ώστε να γίνουν φοιτητικές εκλογές. Να δοθεί στη δημοσιότητα ώστε να ενημερωθούν και οι φοιτητές

β) να οριστούν άμεσα αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΕΦΕΕ από κάθε σύλλογο.

γ) να τοποθετηθούν οι παρατάξεις πάνω στο ενδεχόμενο διενέργειας Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Από τώρα, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς υπεκφυγές.

Δε ξεχνάμε τις μεθοδεύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια ώστε να γίνουν ψευτο-συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ αλλά και δεν παραιτούμαστε από την υπόθεση των οργάνων του φοιτητικού κινήματος.

Πρέπει να έχουμε πίστη στις δομές του φοιτητικού κινήματος ακόμα σε περιόδους υποχώρησης του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος τόσο αγωνιστικά όσο και ιδεολογικοπολιτικά. Είναι δεδομένο ότι οι κυρίαρχες παρατάξεις έχουν στρεβλή αντίληψη για τον ρόλο των Δ.Σ., των Γ.Σ. και της ΕΦΕΕ όπως επίσης και για τον τρόπο λειτουργίας τους. Πηγάζει από την λαθεμένη ή ακόμα και εχθρική αντίληψη που έχουν για το κίνημα γενικότερα. Ένα κίνημα που το θέλουν διασπασμένο, ιδεολογικά αφοπλισμένο, στο περιθώριο.

Στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της περιόδου το φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα δε μπορούν να μένουν χωρίς φωνή.