Πορεία Αριστερή: Εκλογική Διακήρυξη για τις φοιτητικές εκλογές

1
140

ΠορείαΑριστερή

Εκλογική Διακήρυξη

 

Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές:

 Σήμερα

Που οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία. Σήμερα όπου η ανεργία στους νέους φτάνει στο 60% ενώ αυτοί που απασχολούνται παίρνουν μισθούς πείνας και τα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίζονται. Που καταργούνται δικαιώματα αιώνων που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες (8ωρο, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Επαγγελματικά Δικαιώματα κ.α.). Που προωθούνται ρυθμίσεις που καταργούν και τα τελευταία απομεινάρια της Δημόσιας & Δωρεάν Παιδείας. Που καταργήθηκε το Πανεπιστημιακό Άσυλο και ποινικοποιούνται οι αγώνες. Σήμερα που καταργείται και η τελευταία έννοια κοινωνικού κράτους. Που η κυβέρνηση χωρίς κανέναν ενδοιασμό κόβει την χρηματοδότηση σε Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, σχολεία, Δήμους κλπ. αφήνοντας απλήρωτους χιλιάδες εργαζόμενους και αναγκάζοντάς τα σε κλείσιμο ή «κόψιμο» των παρεχόμενων υπηρεσιών που μπορεί να στοιχίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Που έγιναν οι πρώτε απολύσεις μετά από 100 χρόνια. Σήμερα που φασιστικοποιείται η καθημερινή ζωή με τις επιθέσεις ρατσιστών-εθνικιστών σε μετανάστες και την προβολή φασιστικών απόψεων ενάντια σε αυτούς και την αξία της ζωής τους. Βρισκόμαστε εδώ για να ρίξουμε χαλίκια στα γρανάζια αυτού του μηχανισμού, και να αποτελέσουμε ένα πραγματικό πόλο αντίστασης στα απάνθρωπα και αντιλαϊκά μέτρα Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Το Εγχείρημα

Η Πορεία Αριστερή. Ένα φοιτητικό σχήμα αριστερό, ανεξάρτητο από κομματικούς σχεδιασμούς, που αρθρώνει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, χωρίς εκπτώσεις. Που αγωνίζεται να συνενώσει τους φοιτητές σε κοινή κατεύθυνση και δράση. Που έχει συνεχή παρουσία σε όλους τους χώρους, σε όλα τα ζητήματα και που η παρέμβασή του επεκτείνεται πανελλαδικά. Ένα σχήμα που λειτουργεί δημοκρατικά και χωρίς αποφάσεις έτοιμες από τα πριν. Που το απασχολεί πέρα από τις σπουδές, η καλλιτεχνική έκφραση, το περιβάλλον και ο πολιτισμός.

 Συνδικαλισμός- Εκλογές

      Στόχος μας είναι η ουσιαστική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων ως βασικό φορέα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας μέσω της ενδυνάμωσης των Γενικών Συνελεύσεων. Δεν βλέπουμε τις εκλογές ως μια διαδικασία που «αλλάζει τα πράγματα», αλλά ως ένα μέσο να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να πιέσουμε για σύγκληση Γ.Σ. («ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ»). Δεν προσβλέπουμε στην ψήφο των συμφοιτητών μας επειδή είμαστε «καλά παιδιά», αλλά επειδή θέλουμε να εκφραστεί μία μαζική αποδοχή των απόψεών μας. Απώτερος στόχος μας είναι να δραστηριοποιηθούν οι σύλλογοι στην καθημερινή μάχη. Η συμμετοχή μας στα όργανα του συλλόγου δεν εντάσσεται σε διαχειριστικές λογικές, αλλά έχουμε ως στόχο την ενημέρωση των συμφοιτητών μας και την ενδυνάμωση των μαζικών διαδικασιών. Για μας βασική προϋπόθεση είναι η καθημερινή μαχητική δράση  σε άμεσα ζητήματα όπως στη καθυστέρηση, ακόμα και στην ανυπαρξία, συγγραμμάτων και υλικοτεχνικών υποδομών, τη διάσπαση του πτυχίου μας με την εισαγωγή Πιστοποιητικών Χρήσης Η/Υ και Διδακτικής Κατάρτισης,  τη διακοπή χρηματοδότησης για τα Μεταπτυχιακά, η εντατικοποίηση των σπουδών, η καθηγητική αυθαιρεσία, ζητήματα σίτισης, στέγασης, μεταφορών.

-Στηρίζουμε τον αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και αγωνιζόμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίησή και την υπό-χρηματοδότησή της.. Διεκδικούμε την παιδεία που θα μας κάνει αφενός ολοκληρωμένους επιστήμονες και αφετέρου ολοκληρωμένους πολίτες. Που σε αυτή θα έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξαρτήτως οικονομικών – κοινωνικών χαρακτηριστικών.

 -Στηρίζουμε τους κοινωνικούς αγώνες σε κάθε επίπεδο γιατί το φοιτητικό κίνημα αποτελεί τμήμα της κοινωνίας. Γιατί η αλληλεγγύη και η συντονισμένη δράση είναι το μόνο όπλο μας σε έναν κόσμο που λίγοι ορίζουν τις τύχες όλων μας. Στεκόμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή περιστολής των λαϊκών ελευθεριών και της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Βάζουμε εμπόδιο στο ξεπούλημα κάθε πτυχής της ζωής μας στο κέρδος. Απορρίπτουμε τη λογική του ατομικισμού και του βολέματος που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια. Τασσόμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ρατσισμού – περιθωριοποίησης.

– Παλεύουμε για ενιαίο σύλλογο φοιτητών του Μαθηματικού. Ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι αναδείξαμε τη διάσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τη δημιουργία δυο διαφορετικών τμημάτων χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς σχέδιο και με μόνο στόχο το εύκολο χρήμα. Παλεύουμε ώστε οι σημερινοί φοιτητές να εκφραστούν ενιαία συνδικαλιστικά σε από κοινού διεκδικήσεις.

Σήμερα είναι η ώρα για νέους αγώνες των φοιτητών, για να την ανασυγκρότηση ενός φοιτητικού κινήματος, χωρίς κηδεμόνες, μαζικού και διεκδικητικού που θα ανατρέψει κάθε αντιεκπαιδευτική – αντεργατική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης. Σήμερα ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας!

Δεν υπάρχει ατομική διέξοδος από την κρίση – Η συμμετοχή σου έχει αξία

Το φοιτητικό κίνημα «έδειξε τα δόντια του» με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2006-7 καθώς και με τη μαζική συμμετοχή του στη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Όμως απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση που εξελίσσεται αδυνατεί να απαντήσει. Οι φοιτητικές παρατάξεις που κυριαρχούν σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη για την εικόνα αποσύνθεσης των Συλλόγων, για την απομαζικοποιήση των διαδικασιών τους, για τις κινητοποιήσεις – παρωδία και για την αδυναμία δημιουργίας πλατιού προοδευτικού μετώπου αντίστασης των φοιτητών. Σαν Πορεία Αριστερή στηρίξαμε (και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε) τις εκάστοτε κινητοποιήσεις που προωθούν τα αιτήματά μας. Σήμερα είναι η ώρα οι φοιτητές να δώσουν την απάντησή τους! Για την ανασύνταξη ενός φοιτητικού κινήματος, χωρίς κηδεμόνες, μαζικού και διεκδικητικού που θα ανατρέψει κάθε αντιεκπαιδευτική – αντεργατική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης και της τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ.

Όλοι αυτοί που σου έλεγαν να μην ασχολείσαι και ότι θα σε βολέψουν κάπου, σε θέλουν άνεργο χωρίς δικαιώματα, σε θέλουν με πτυχίο χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Όλοι αυτοί που έλεγαν ότι με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα μας έφεραν στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Η εμπειρία έδειξε ότι δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις. Όλα έχουν κατακτηθεί με αγώνες.

 Δεν παρακολουθούμε απαθείς τις εξελίξεις.

Αντιστεκόμαστε, Διεκδικούμε,  Αγωνιζόμαστε και Νικάμε!

Μάης 2014

Comments are closed.