119 προσαγωγές και 51 συλλήψεις πριν το τελικό του κυπέλλου Ελλάδας

0
166

Πριν τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΠΑΟ η ασυντομία προχώρησε σε 119 προσαγωγές και 51 συλλήψεις αφού πρώτα είχε προχωρήσει και σε απαγόρευση συγκεντρώσεων. 2 από τους συλληφθέντες κατηγορούνται μάλιστα για κακούργημα.

Από κοινωνική σκοπιά είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση εντείνει τη βιαιότητα των κοινωνικών αντιδράσεων και στο χώρο του αθλητισμού. Η ένταση των επεισοδίων δεν είναι ξεκομμένη από αυτή την κατάσταση. Ας θυμηθούμε μόνο τη βιαιότητα που πήταν οι συγκρούσεις οπαδών-αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νεολαιαϊστικης εξέγερσης το 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Δεν είναι επίσης ξεκομμένη από το προτσές της φασιστικοποίησης από μεριάς κυβέρνησης-αστυνομικών δυνάμεων.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά τα ίδια τα όρια του επαγγελματικού αθλητισμού ο οποίος δημιουργεί οπαδούς ομάδων-επιχειρήσεων και δεν αποτελεί ούτε το έναυσμα αλλά ούτε και την έμπνευση για μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

Στο τελικό ποδοσφαίρου, στα γεγονότα πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του τελικού, κυρίως βέβαια εκτός αγωνιστικού χώρου, αποδείχτηκε η διπλή αντιφατικότητα του ΠΑΟΚ που από τη μια θέλει να είναι ομάδα λαϊκής βάσης με οπαδούς και θα έχουν μια ψευδαίσθηση συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για την ομάδα και από την άλλη υπακούει στους καθεστωτικούς ιεραρχικούς θεσμούς όπως διαμορφώνονται καθαρά από το δίκιο του ισχυρότερου, της ισχυρότερης ομάδας-επιχειρήσης. Αυτή η εσωτερική αντίφαση που οδήγησε σε αυτό που είδαμε κάτω και από την πίεση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια.

Αναδείχθηκε επίσης ότι η δευτερεύουσα και επίπλαστη αντίφαση Θεσσαλονίκης-Αθήνας, που χρησιμοποιείται κατά καιρούς για να γκρουπάρει οπαδούς και να καλλιεργεί μίσος ακόμα και με κρητήριο τη διαφορετικότητα, καταρρέει κάτω από το διαλεκτικό δίπολο εύκολο κέρδος-ομάδα με ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

Το αποτέλεσμα αντανακλά όλα αυτά χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι η ανανέωση του ΠΑΟ είναι υποδεέστερης σημασίας.

Δε θα μείνουμε στο αγωνιστικό κομμάτι γιατί αυτό είναι δευτερεύον στη κοινωνική ανάλυση την οποία επιχειρούμε και ούτε νομίζουμε ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία αφού αυτό δε μεταβάλλει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και του λαού.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός παρουσιάζει εγγενείς αντιφάσεις αλλά τέτοια γεγονότα όπως αυτά που διαδραματήστηκαν είναι αποκαλυπτικά για την εποχή που ζούμε μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.