Πιστοποίηση χρήσης Η/Υ: Γιατί χρειάζεται;

0
209

Με αφορμή την πρόσφατη ανανέωση της ημερομηνίας λήξης(!) των πιστοποιητκών χρήσης Η/Υ αλλά και κάποιες εξελίξεις στο Τμήμα Μαθηματικών Ηρακλείου όπου η Επιτροπή Σπουδών συζήτησε το θέμα των πιστοποιητικών χρήσης Η/Υ για απόφοιτους προηγούμενων ετών, αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που έστειλε ένας συνάδελφος στην εφημερίδα Το Βήμα το 2009.

-pialfa.gr

«Ανόητη η πιστοποίηση χρήσης Η/Υ»
Ο κ. Βασίλης Λιαμίδης, εκπρόσωπος του Σ.Φ.Μαθηματικών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το Ηράκλειο της Κρήτης, γράφει:

Πριν από έναν μήνα διεξήχθη ένας ακόμη διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται και σε παιδαγωγικά τα οποία δεν διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο και καταφεύγουν σε φροντιστήρια δίνοντας χρήματα από την τσέπη τους. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν σκέψεις ώστε στο μέλλον να ζητείται και πιστοποιητικό χρήσης ηλ. υπολογιστών. Πάνε δύο χρόνια που ψηφίστηκε ο νόμος που θεσπίζει το αντίστοιχο πιστοποιητικό στα πανεπιστήμια και αναρωτιέμαι πότε θα σταματήσει αυτή η παράνοια! Μετά από έξι χρόνια υποχρεωτικής χρήσης υπολογιστών σε γυμνάσιο και λύκειο, είναι παράλογο να απαιτείται από τους φοιτητές να αποδείξουν ότι ξέρουν να χειρίζονται το Word και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο, όταν μάλιστα δεν υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα όπου οι φοιτητές να μην κάνουν εργασίες σε επεξεργαστή κειμένου ή που να μη δουλεύουν με υπολογιστές είτε για να αναζητήσουν πηγές ή για να διαβάσουν. Το πιστοποιητικό αυτό δίνεται μόνο σε φοιτητές που έχουν περάσει συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να καταφύγουν σε «πτυχία» τύπου ΕCDL σπαταλώντας επιπλέον χρήματα για να αποδείξουν το αυτονόητο. Η γνώμη μου είναι ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να βάλει τέλος σε αυτό το παράδοξο φαινόμενο και να μη χρειάζεται καμία επιπλέον πιστοποίηση γνώσης Η/Υ. Το πτυχίο του αποφοίτου ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι αρκετό. Ειδικά για εμάς τους φοιτητές των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών το πτυχίο θα πρέπει να είναι και η μόνη προϋπόθεση για δουλειά.

Το Βήμα, Σάββατο 7 Μάρτη 2009