Ουκρανία

0
173

Παρέμβαση στην εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας (Λ.Α. – Α.Α.Σ.) για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ηράκλειο, Μάρτης 2014

Οι κινητοποιήσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο της Ουκρανίας στην οποία πρωτοστάτησαν φασιστικές και ναζιφασιστικές ομάδες είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του ρωσόφιλου προέδρου Γιανουκόβιτς και την αντικατάστασή του από μια παράνομη αντιδραστική φιλοναζιστική κυβέρνηση.

Από την πρώτη στιγμή ΗΠΑ-ΕΕ έσπευσαν να αναγνωρίσουν την παράνομη κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν φιλοχιτλερικοί και ναζιφασίστες. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, είναι αρκετό για να αποδείξει και τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τις επιδιώξεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών τα οποία στην προσπάθεια τους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους δε διστάζουν να αναγνωρίζουν και να αναπτύξουν σχέσεις με μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ναζιφασίστες που στηρίχτηκαν και υποστηρίχτηκαν για χρόνια από ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει για δεύτερη φορά, με πρώτη φορά να είναι η περίπτωση της Ελλάδας με τη συμμετοχή του μορφώματος του ΛΑΟΣ με 4 υπουργούς και υφυπουργούς σε συγκυβέρνηση.

Μεγάλες ευθύνες έχει και η ελληνική κυβέρνηση η οποία, ως προεδρεύουσα-μαριονέτα της ΕΕ, δε διστάζει να συναντηθεί με φιλοχιτλερικούς και φιλοναζιστές, και να αναγνωρίσει την παράνομη κυβέρνηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ουκρανία διεξάγεται μια σοβαρή ενδοιμπεριαλιστική σύγκρουση κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γερμανίας με στόχο τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής και το γεωστρατηγικό έλεγχο της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα έχει τεράστιους φυσικούς πόρους, στην Κριμαία υπάρχει ρωσική ναυτική στρατιωτική βάση και ότι η χώρα αποτελεί ενεργειακό διάδρομο. Επίσης, η Ουκρανία έχει εξαρτήσεις από πολλές ιμπεριαλιστικές χώρες και χωρίζεται σε σφαίρες επιρροής του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή.

Ο ρώσικος ιμπεριαλισμός αντέδρασε ακαριαία με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του στην περιοχή, κυρίως της Κριμαίας στην οποία υπάρχει ρωσόφωνος πληθυσμός και η περιοχή ιστορικά ανήκε στη Σοβιετική Ρώσικη Δημοκρατία μέχρι το Φλεβάρη 1954 όπου ο Χρουτσώφ την παραχώρησε στην Ουκρανία.

Η ξεκάθαρη όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η συνεχής αλλαγή συνόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη καταρρίπτει τις διάφορες αντιδραστικές θεωρίες περί «τέλους της ιστορίας», «τέλους των πολέμων με στρατιωτικά μέσα», «ξεπεράσματος της φάσης του ιμπεριαλισμού» και άλλες θεωρίες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προβάλλονται και από μερίδες οργανώσεων που δρουν στο όνομα της Αριστεράς.

Επίσης, αποδεικνύεται ότι, όπως και οι οικονομικές κρίσεις έτσι και οι πόλεμοι αποτελούν δομικό στοιχείο του οικονομικού συστήματος στο οποίο βρισκόμαστε. Θα έρχονται, ξανά και ξανά και θα σταματήσουν μόνο με την ανατροπή του από ένα σύστημα προοδευτικότερο, που θα εξαλείφει αυτές τις αντιφάσεις του παλιού συστήματος.

Ο λαός μας, η νεολαία μας πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε η χώρα να μην μπλέξει σε νέες περιπέτειες, να μη βρεθεί στο επίκεντρο συγκρούσεων, να μη συμμετάσχει στην εκμετάλλευση λαών.