Χρυσός – Χαλκιδική, σχέση καταστροφική

0
89
Αναδημοσίευση από http://neagenia-np.blogspot.gr/
Η εμπειρία μας δικαιώνει τους φόβους των κατοίκων της Χαλκιδικής για την εξόρυξη χρυσού. Μπροστά στο κέρδος οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις δεν δίνουν δεκάρα για την καταστροφή του περιβάλλοντος ή για τις ανθρώπινες ζωές. Ο στόχος τους είναι ο πλούτος με οποιοδήποτε κόστος! Όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους χωρίς δεύτερη σκέψη αφού η πρώτη είναι το χρήμα! Τον τελευταίο καιρό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το θέμα των μεταλλείων στην Χαλκιδική. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με οποιοδήποτε κόστος. Ας πάρουμε όμως την υπόθεση απ’ την αρχή.
Τέλη του 2003 επί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με υπουργό ανάπτυξης τον Άκη Τσοχατζόπουλο, υπουργό Οικονομικών τον Νίκο Χριστοδουλάκη και υφυπουργό τον Χρήστο Πάχτα μεσολάβησαν για να μεταβιβάσουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την καναδική εταιρία TVX στη νέα εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Ιδιοκτησία της Eldorado Gold SA και της κατασκευαστικής Ακτωρ Α.Ε. Του Μπόμπολα. Το ελληνικό δημόσιο αγοράζει τα Μεταλλεία 11.000.000 ευρώ από την TVX και τα πουλά την ίδια κιόλας μέρα στην ίδια τιμή στην Ελληνικός Χρυσός. Κατά συνέπεια το ελληνικό δημόσιο είχε μηδενικό κέρδος. Και σαν να μην έφτανε αυτό το ελληνικό δημόσιο παραχωρεί δηλαδή ξεπουλάει 300.000 στρέμματα αρχέγονου δάσους και η εταιρία απαλλάσσεται από οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από την λειτουργία των μεταλλείων.
Από την άλλη ο Χρήστος Πάχτας πρώην υφυπουργός και νυν δήμαρχος Αριστοτέλη με προϋπηρεσία στα σκάνδαλα (Πόρτο Καρρά, Μεταλλεία Κασσάνδρας) ο οποίος υποστηρίζει την επένδυση ώστε να προσληφθούν τα «δικά του άτομα». Αλλά και εδώ όπως πάντα κάτι βρωμάει γιατί η Ελληνικός Χρυσός κερδίζει 4.240 ευρώ από το ΕΣΠΑ για κάθε άνεργο που «εκπαιδεύει». Όλες οι προσλήψεις έχουν το όνομα «Κατάρτιση και επιχορήγηση ανέργων στον παραγωγικό τομέα Β’ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση». Είναι δηλαδή ένα επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα κατάρτισης δίμηνης διάρκειας (γι’ αυτό έρχονται οι «υποχρεωτικές άδειες» μετά από δυο μήνες) με αντικείμενο «Παραγωγική διαδικασία στη βιομηχανική επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών, Επιφανειακές εξορυκτικές εργασίες, υπόγειες εξορυκτικές εργασίες, χειρισμός κινητών μηχανημάτων».
Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης τουλάχιστον το 30% των καταρτισθέντων οδηγείται σε απασχόληση στις επιχειρήσεις. Κάθε καταρτισμένος παίρνει ένα έντυπο οικονομικής αξίας 4.240 ευρώ με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή του με τις υπηρεσίες κατάρτισης που του παρέχει η επιχείρηση. Με αυτή την επιταγή πληρώνεται το πρόγραμμα κατάρτισης. Ο κάθε καταρτιζόμενος λαμβάνει το ποσό των 2.000 ευρώ για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Με απλά λόγια :
  • Για τους 500 περίπου που «προσλήφθηκαν» με αυτό τον τρόπο η εταιρία εισέπραξε από το ΕΣΠΑ 2.120.000 ευρώ.
  • Το ΕΣΠΑ πλήρωσε στους «προσληφθέντες» από την εταιρία το ποσό των 1.000.000 ευρώ.
Άρα όπως καταλαβαίνουμε από ταμείο της Ελληνικής Χρυσός δεν βγήκε ούτε ευρώ!! Κερδοφόρα επιχείρηση η κατάρτιση ανέργων και λόγω χρημάτων και λόγω ανέξοδης προπαγάνδας!!
Και έκτος από την καταστροφική προπαγάνδα που κάνει η εταιρία, ο Πάχτας και τα φερέφωνα τους υπάρχει και η περιβαλλοντική καταστροφή. Σύμφωνα με τις μελέτες ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων (Πρυτανικό Συμβούλιο Α.Π.Θ., Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. κ.α.) προκύπτει ότι :
  • Θα προκληθεί ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών με θεϊκό και βαρέα μέταλλα.
  • Υφαλμύριση του παράκτιου υδροφορέα από την βαρεία εξόρυξη στην Ολυμπιάδα.
  • Εκτεταμένη ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων,του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
  • Ρύπανση του αέρα με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα ιδιαίτερα αρσενικό. Η σκόνη μόνο από το μεταλλείο των Σκουριών θα ανέρχονται σε 3.116 τόνους/ώρα μέγεθος συγκρίσιμο με τις εκπομπές από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία στη ΔΕΗ! Η επικίνδυνη αυτή σκόνη θα ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις.
  • Η υλοτόμηση μεγάλων δασικών εκτάσεων θα αποτελέσει μια πληγή που δεν θα επουλωθεί ποτέ. Αρχέγονα δάση θα χαθούν οριστικά ενώ συνολικά η βιοποικιλότητα θα δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα.
  • Η περιοχή αυτή έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη (92%) και τα μεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου νερού σε όλη την Χαλκιδική.
  • 15 εκατομμύρια κ.μ νερού το χρόνο αντλούνται και χάνονται μόνο από τις σημερινές μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Β.Χαλκιδική ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 275.000 κατοίκων.
Παρά τις υποσχέσεις περί νέων θέσεων εργασίας η πραγματικότητα είναι ότι χάνονται πολλές περισσότερες με την μετατροπή της περιοχής από αγροτική-τουριστική σε βαριάς βιομηχανίας. Σημαντικά προβλήματα ειδικά σε μόλυνσης θα υπάρχουν και για επαγγέλματα σχετικά με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την δασοπονία, τη μελισσοκομία, την αλιεία. Ακόμα χειρότερες είναι οι συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων. Από την μόλυνση με βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, αρσενικό και χαλκός μέσω διατροφικής αλυσίδας θα προκύψουν σοβαρές ασθένειες όπως αναιμία, νεφρικές βλάβες,επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατική κίρρωση,ίκτερος και καρκίνος.
Οι κάτοικοι απ’ την μεριά τους που έχουν αντιληφθεί τα σοβαρά προβλήματα που θα επακολουθήσουν αγωνίζονται καθημερινός!! Αντιστέκονται στα σχέδια του κεφαλαίου που προσπαθεί να αρπάξει και να κατασπαράξει ότι θα του αποφέρει κέρδος. Αντιστέκονται στις δυνάμεις καταστολής, στην τηλεόραση και ότι άλλο μέσω προσπαθεί να σαμποτάρει τον αγώνα τους. Χιλιάδες κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα δείχνει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ!
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΧΡΥΣΟ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ!!!
Κωνσταντίνα Μ.