Θέσεις για την Εκλογή του Εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση Τμήματος

0
124

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις θέλουμε να κάνουμε σαφείς τις θέσεις μας για τις διαδικασίες εκλογής εκπροσώπου φοιτητών στη συνέλευση του τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος πλαίσιο (2011) και ο συμπληρωματικός νόμος (2012).

Ως Πορεία Αριστερή δε συμφωνούμε με την διαδικασία εκλογής του εκπροσώπου καθώς αντιβαίνει στις δημοκρατικά θεμελιωμένες αξίες των Συλλόγων των Φοιτητών και του Φοιτητικού Κινήματος. Πιο συγκεκριμένα οι διαδικασίες ορίζουν:

1. Έναν (1) εκπρόσωπο των φοιτητών χωρίς καν αναπληρωματικό, κάτι που κάνει αδύνατη την όποια εκπροσώπηση των φοιτητών υπήρχε μέχρι και πριν την εφαρμογή του παρόντος νόμου.

2. Ο εκπρόσωπος εκλέγεται μέσα από μια ενιαία λίστα ονομάτων, κάτι που καθιστά αδύνατη τη διάκριση των επιδιώξεων του κάθε φοιτητή.

3. Προκαθορισμένα κριτήρια επιλογής του φοιτητή σύμφωνα με το έτος (όπου μπορεί να είναι 2ο, 3ο ή 4ο), αποκλείουν μερίδα των φοιτητών από τη διαδικασία.

4. Καθολική και μυστική ψηφοφορία ενώ αναφέρεται ότι αυτή μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με το πρώτο.

Οι διαδικασίες εκλογής εκπροσώπων των φοιτητών όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένα εσωτερικό ζήτημα των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους χωρίς να ορίζονται από νόμο ή εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς προσπάθειες χειραγώγησης του φοιτητικού κινήματος. Στα πλαίσια αυτά έχουν θεσπιστεί φωτογραφικά κριτήρια με τα οποία αποκλείεται μερίδα φοιτητών κάνοντας αδύνατη την ουσιαστική τους εκπροσώπηση τους. Η κατάργηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων και η θέσπιση του ενιαίου ψηφοδελτίου δεν μπορεί να προάγει τη διαφορετικότητα των απόψεων που οφείλουμε να έχουμε ως φοιτητές αλλά την επί προσωπικού αντιπαράθεση, όπως αυταπόδεικτα έχουμε διαπιστώσει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο ένας (1) εκπρόσωπος των προπτυχιακών φοιτητών ναι μεν θα έχει ψήφο αλλά εκ των πραγμάτων θα είναι διακοσμητικός καθώς στην προκειμένη περίπτωση θα αποτελεί το 1/48, δηλαδή περίπου το 2% των ψήφων. Αλλά ακόμα κι αν του δίνεται βήμα να τοποθετείται δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εχέγγυα ώστε να εκφράζει τη γνώμη των φοιτητών, όπως από τη Γενική Συνέλευση Φοιτητών, και όχι τη δική του. Δεν αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάκλησης του. Βάση του καταστατικού του Συλλόγου Φοιτητών δεν υπάρχει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε φοιτητές που εργάζονται στα σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Στρατός κ.α.), κάτι που αν δεν αποκλειστεί από την παρούσα διαδικασία δε θα μπορεί να αποτελεί διαδικασία του συλλόγου καθώς θα αντιβαίνει στο καταστατικό του. Το ίδιο ισχύει και για μέλη φασιστικών οργανώσεων.

Ο παρών νόμος, πέρα του γεγονότος ότι έχει απαξιώσει τα Α.Ε.Ι. της χώρας, απαξιώνει και τις ίδιες τις δημοκρατικές διαδικασίες των συλλόγων, βάζοντας όρους και προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν ούτε στα καταστατικά των συλλόγων αλλά και χωρίς καμία λογική ή ορθότητα. Ο νόμος και όσα ορίζει έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι αποτελείται από μεγάλη προχειρότητα και έλλειψη ουσιαστικών απαντήσεων. Κάτι που παραδέχθηκε πολλές φορές το υπουργείο μπαλώνοντας τον ξανά και ξανά αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η Πορεία Αριστερή από την πρώτη στιγμή πάλεψε και παλεύει για την απόσυρση του νέου νόμου πλαίσιο ο οποίος κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Καλούμε τους φοιτητές σε συντονισμένο αγώνα με αυτό το σκοπό. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην προσπάθεια πλήρους χειραγώγησης του φοιτητικού κινήματος έχουν λάβει μια σειρά από οπισθοδρομικά μέτρα με σημαντικότερα την κατάργηση του ασύλου, τα μέτρα ενάντια στις φοιτητικές καταλήψεις και τις διαγραφές φοιτητών. Ότι δε κατάφεραν οι παρατάξεις τους ΔΑΠ-ΠΑΣΠ με την ουσιαστική κατάργηση της ΕΦΕΕ θα το επιχειρήσουν και μέσω νόμων. Θα προσπαθήσουν να αχρηστέψουν πλήρως τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, να απαξιώσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και την οργανωμένη συλλογική πάλη, θα επιχειρήσουν παρέμβαση στον τρόπο που οργανώνεται και εκλέγει εκπροσώπους.

Η Πορεία Αριστερή διαφωνεί με τον τρόπο εκπροσώπησης των φοιτητών στη Γενική Συνέλευσης του Τμήματος όπως ορίζει ο νόμος, κρίνοντας ότι α) προσπαθεί να υποκαταστήσει τις εσωτερικές διαδικασίες του συλλόγου φοιτητών, β) έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό του συλλόγου φοιτητών και γ) ο τρόπος εκπροσώπησης των φοιτητών απαξιώνεται χωρίς να έχουν ουσιαστικό λόγο. Για αυτό το λόγο θα καταγγέλλουμε τη διαδικασία και καλούμε τους φοιτητές να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια-αντίθεσή τους μέσω της Αποχής.