Νόμος πλαίσιο: Οδηγεί στη διαγραφή 180.000 φοιτητών

0
90

Μετά από έρευνα του ΤΕΙ Αθήνας, 180.000 φοιτητές κινδυνεύουν με διαγραφή από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα μέχρι το Σεπτέμβρη επειδή έχουν υπερβεί τον «προβλεπόμενο» χρόνος φοίτησης.

Οι φοιτητές αυτοί θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία ως τον Σεπτέμβριο να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν σε δύο εξεταστικές. Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο θα υπάρχει διπλή εξεταστική σε όλα τα Ιδρύματα και για όλους τους φοιτητές (παλαιούς και καινούργιους).

Σύμφωνα με τον νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι» φοιτητές χάνουν «αυτοδικαίως» τη φοιτητική τους ιδιότητα.

Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι φοιτητές εξαναγκάζονται να εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπου όλο και περισσότεροι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπου όλο και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τελικά νμα μη φοιτήσουν λόγω του οικονομικού κόστος, η κυβέρνηση προχωράει στη τιμωρητική διαγραφή τους αφού πρώτα διέλυσε όλο το πλαίσιο παροχών (σίτηση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα, εκπτώσεις στις μεταφορές, κ.α.)

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα ΑΕΙ από όλη τη χώρα δείχνουν ότι οι 4 στους 10 φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο 1 στους 10 καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.

Τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αποτυχημένων πολιτικών στο χώρο της Παιδείας φαίνονται πλέον ξεκάθαρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 καταγράφεται αύξηση των «αιωνίων» φοιτητών στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας.

Η Πορεία Αριστερή θεωρεί ότι κανείς φοιτητής δε περισσεύει. Ήδη από το 2008 τακτήκαμε με τη θέση ότι δε πρέπει να γίνει καμία διαγραφή φοιτητή με οποιαδήποτε δικαιολογία. Θεωρούμε ότι ένας από τους στόχους αυτής της κίνησης είναι και η απομαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος και η αποδυνάμωσή του (δεν είναι τυχαίο ότι το μέτρο της διαγραφής που προβλέπεται από το νόμο-πλαίσιο ήρθε σε συνδυασμό με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου).

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους σε εγρήγορση ώστε να υπάρξιε αγωνιστική απάντηση του φοιτητικού κινήματος στην ευθεία επίθεση που δέχεται.