5 Χρόνια Μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

0
240

Δείτε την προκήρυξη σε PDF μορφή από εδώ.

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την δολοφονία του 15χρονου, τότε, Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Δημήτρη Κορκονέα. Αμέσως μετά το συμβάν ξεσπάνε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες είχαν και συγκρουσιακό με την αστυνομία χαρακτήρα, και κράτησαν για αρκετές εβδομάδες. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά της εξέγερσης, καθώς τα αιτήματα που βγήκαν προς τα έξω υπεράσπιζαν τα δικαιώματα του λαού στην εργασία, στην παιδεία, στην ζωή και εκφράστηκαν από όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες, αν και στην αρχή κύριος εκφραστής της ήταν η νεολαία.

Την περίοδο που ξέσπασε η εξέγερση της νεολαίας είχε κάνει την εμφάνιση της η οικονομική κρίση. Το μέλλον των πολιτών αβέβαιο, η ανεργία σε ανοδικούς ρυθμούς, και τα μέτρα που παίρνονταν στρεφόντουσαν εναντίον των δικαιωμάτων της κοινωνίας. Επίσης, λίγους μήνες πριν είχε κατατεθεί στην Βουλή ο Νόμος – Πλαίσιο της Γιαννάκου, ο οποίος ήταν μια ξεκάθαρη αντιδραστική παρέμβαση στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, η οποία ολοκληρώθηκε με το Νόμο – Πλαίσιο της Διαμαντοπούλου και τους συμπληρωματικούς νόμους. Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου μπορεί να ήταν μια “ακραία” πράξη ενός ειδικού φρουρού, ηθικός αυτουργός όμως παραμένουν οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν και συντήρησαν την αστυνομοκρατία και τις αστυνομικές αυθαιρεσίες. Σε αντίθεση με αυτό η κρατική καταστολή έχει γίνει πλέον πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει με αυτό τον τρόπο να καταπνίξει κάθε φωνή που αντιστέκεται  στις πολιτικές εξαθλίωσης της κοινωνία. Τέτοιες πολιτικές χρησιμοποιεί και η σημερινή δικομματική κυβέρνηση, που στηρίζεται από τις μνημονιακές δυνάμεις, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής.

Η απαξίωση της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας άρχισε να κορυφώνεται πριν από μερικούς μήνες με την απόφαση του υπουργείου να θέσει σε διαθεσιμότητα 1700 Διοικητικούς Υπαλλήλους, κατ’ εντολή της Τρόικας, κάτι που καθιστά αδύνατη την λειτουργία των ιδρυμάτων με αποτέλεσμα να μένουν κλειστά. Καλούμε τους φοιτητές να σταθούν στο πλάι των εργαζομένων. Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μπορεί να υπάρξει μόνο αν σε αυτό εργάζονται άνθρωποι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και απαραίτητες θέσεις. Πανεπιστήμιο χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους, χωρίς μέριμνα από το κράτος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. Αν δε θέλουμε να κλείσει το Πανεπιστήμιο μόνιμα θα πρέπει να στρατευτούμε στο δρόμο του αγώνα ενάντια σε κάθε απόλυση-διαθεσιμότητα δημοσίου υπαλλήλου.

Σε αυτή την αδυσώπητη βαρβαρότητα πρέπει να απαντήσουμε με συνεχής αγώνες που θα έχουν στόχο την ανατροπή των πολιτικών που μας έφεραν ως εδώ και με άλλοθι την κρίση επιβάλλουν νεοφιλελεύθερα μέτρα που μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην εξαθλίωση. Να υπερασπιστούμε το Άσυλο και όλες τις Δημοκρατικές Ελευθερίες ως τα βασικά μέσα του αγώνα μας.

Για αυτούς τους λόγους παλεύουμε για:

  • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους.
  • Ενιαία Πτυχία για όλους – Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
  • Κάτω τα χέρια από το Άσυλο.
  • Ανατροπή των πολιτικών Συγκυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
  • Ανατροπή του Νόμου – Πλαίσιο για την Παιδεία.
  • Αύξηση της Χρηματοδότησης για την Παιδεία, για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Καμία Απόλυση – Διαθεσιμότητα Διοικητικών Υπαλλήλων.