Καταργούν τις οργανικές στο Υπουργείο Παιδείας;

0
88

Τις τελευταίες ώρες έχει δημοσιευτεί η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών. Αν και η μόνιμη τοποθέτηση κάθε εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο αποτελεί αίτημα του κλάδου μας, τηρούμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο που επιλέγει το Υπουργείο για να περάσει αυτήν την τροπολογία. Για να γίνουμε σαφέστεροι: αν αυτή η τροπολογία αφορά την οργανική τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε κάποιο σχολείο χωρίς να επηρεάζει την οργανική τους θέση, η οποία εξ ορισμού είναι απ’ ευθείας στο Υπουργείο Παιδείας, τότε πρόκειται μία ίσως θετική διάταξη. Όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε την χρονική συγκυρία, με τον κλάδο μας ήδη να πλήττεται από απολύσεις και να απειλείται από πολύ περισσότερες, την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί στην τρόικα για νέες απολύσεις από το δημόσιο. Αυτό που έχουμε κάθε δικαίωμα να φοβόμαστε είναι ότι πιθανόν με αυτή την διάταξη δεν δημιουργούνται νέες οργανικές θέσεις αλλά αντίθετα καταργούνται οι οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, τις οποίες τονίζουμε ότι έχουμε εξ ορισμού όλοι οι εκπαιδευτικοί από τον διορισμό μας, και αντικαθίστανται από κάποια οργανική θέση στα σχολεία. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνάδελφοι, να είμαστε όλοι σίγουροι ότι πολύ σύντομα, άμεσα μετά την εφαρμογή της νέας διάταξης την 1η Νοεμβρίου, θα ακολουθήσουν μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες τοποθετήσεις από την Πορεία Αριστερή για το ζήτημα, μόλις έχουμε περισσότερα στοιχεία στα χέρια μας. Σε κάθε περίπτωση καλούμε τον κλάδο να βρίσκεται επαγρύπνηση, καθώς αν επαληθευτούν οι υποψίες μας, τότε κανένας εκπαιδευτικός δεν θα πρέπει να θεωρεί την θέση του εξασφαλισμένη. Όποιας ειδικότητα κι αν είναι, με όποιο τρόπο κι αν έχει διοριστεί, όποιο κι αν είναι το ωράριό του, σε όποιο σχολείο και αν βρίσκεται.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι επειδή ανεστάλη η απεργία του Σεπτέμβρη, οι εκπαιδευτικοί έχουν γυρίσει στα σχολειά τους με σκυμμένο το κεφάλι θα διαψευστούν. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναβρασμό και όποια στιγμή χρειαστεί μπορεί να δώσει και θα δώσει νέους, αν χρειαστεί και ακόμα μεγαλύτερους και μαχητικότερους αγώνες από αυτούς που έχει δώσει στο παρελθόν.