ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Ψήφισε αναστολή της απεργίας μετά από μεθοδεύσεις των κυρίαρχων παρατάξεων

0
118

Στη χθεσινή (24/9) γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας συμμετείχαν περίπου 140-150 εκπαιδευτικοί. Θέμα της συνέλευσης ήταν η εκτίμηση του απεργιακού αγώνα μετά από 7 μέρες απεργίας και η πρόταση του σωματείου στην συνέλευση των προέδρων της ΕΛΜΕ.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας συμμετείχε αυτές τις 7 μέρες της απεργίας με υψηλά ποσοστά (>95% την πρώτη μέρα, 45% την 7η μέρα).

ΣΥΝΕΚ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε κόντρα με την παραταξιακή τους θέση συντάχθηκαν με τη διάσπαση του ΠΑΜΕ (παράταξη Μεταλληνού) και πρότειναν ΑΝΑΣΤΟΛΗ της απεργίας.

Ο ομιλητής της Πορείας Αριστερής παρουσίασε τα ποσοστά συμμετοχής τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά και έδωσε και εικόνα από τις ΕΛΜΕ στις οποίες παρεμβαίνει η Πορεία Αριστερή. Στη συνέχεια κατέθεσε την πρόταση του σχήματος για ΣΥΝΕΧΙΣΗ του απεργιακού αγώνα (48ωρη απεργία Πέμπτη 26/9  και Παρασκευή 27/9 με Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την Παρασκευή 27/10  και Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 28/10 που θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν την πορεία του αγώνα με βάση τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν στο διάστημα αυτό.) ενώ πρότεινε αν δεν περάσει αυτή η πρόταση στη συνέλευση των προέδρων να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος να ψηφίσει ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Το ρεφορμιστικό ΠΑΜΕ τάχθηκε υπέρ της… απεργίας σε μια εβδομάδα (2-3/10) ενώ η πανελλαδική ανακοίνωσή του ήταν γεμάτη ανακρίβειες και ψέμματα. Την ίδια ώρα που τρια Πανεπιστήμια συνεχίζουν την αναστολή λειτουργίας το ΠΑΜΕ διέδιδε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι “βρίσκονται σε μια διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων εναλλαγής στις μορφές πάλης”. Ψέμματα τα οποία ανασκευάστηκαν από την Πορεία Αριστερή στη συνέλευση η οποία αναφέρθηκε και στις καταλήψεις των φοιτητών του ΕΜΠ και τις καταλήψεις σχολείων, κάτι που απέκρυψαν όλες οι άλλες παρατάξεις.

Η Πορεία Αριστερή επίσης ανασκεύασε την άποψη του ΠΑΜΕ ότι “η συγκεκριμένη μορφή πάλης (σημ. εννοούν την απεργία διαρκείας)… δεν έδωσε καμία δυνατότητα συμμαχίας με τους άλλους κλάδους, ούτε καν με τη ΔΟΕ” εξηγώντας ότι οι συμμαχίες ήταν ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων και όχι ζήτημα μορφής πάλης.

Με μια μεθόδευση χωρίς προηγούμενο έγινε προσπάθεια από προεδρείου να μην κατέβει η πρόταση της Πορείας Αριστερής, της μόνης που εξασφάλιζε τη συνέχιση της απεργίας. Με μπαράζ ομιλιών-τοποθετήσεων ενάντια στη συνέχιση της απεργίας και με παρεμβάσεις από προεδρείου σχεδόν σε κάθε ομιλία προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα. Την ίδια ώρα όπου γίνονται υπέρβαση του χρόνου των τοποθετήσεών από σχεδόν κάθε ομιλητή των παρατάξεων της ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ, από τον ομιλητή της Πορείας Αριστερής ζητήθηκε να μιλήσει 3’ αντί για 5’. Έκαναν ότι μπορούσαν για να μεθοδεύσουν το αποτέλεσμα ΕΝΑΝΤΙΑ και ΚΟΝΤΡΑ στα πραγματικά δεδομένα, ότι δηλαδή τα ποσοστά απεργίας παρέμεναν υψηλά μετά από τόσες μέρες απεργίας, ότι υπάρχουν διεργασίες ώστε να πυκνώσει το μέτωπο της πάλης και από άλλες ομάδες που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ. Ακόμα και η συμμετοχή του κόσμου στις συνελεύσεις και στις πορείες φανερώνει τη θέληση μιας μεγάλης υπολογίσιμης μάζας να συνεχίσει στο δρόμο του απεργιακού αγώνα παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τα αρνητικά που προκαλεί η στέρηση μισθού για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τα χίλια ζόρια και αφού πέρασε ένα εικοσάλεπτο διαβουλεύσεων  η πρόταση κατέβηκε, λόγω και των εσωτερικών τριβών που προκάλεσε στις ΣΥΝΕΚ η διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή, και στην ψηφοφορία που ακολούθησε τα αποτελέσματα ήταν:

Υπέρ αναστολής (ΕΣΑΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΣΥΝΕΚ) 61
Υπερ 48ωρης Πε-Πα (Πορεία Αριστερή) 26
Υπερ 48ωρης 2-3/10 (ΠΑΜΕ) 14
Λευκά 6

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here