ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 2013

1
105

Σήμερα είναι γεγονός ότι ο Δημόσιος και Δωρεάν χαρακτήρας της Παιδείας χάνεται. Oι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να σπουδάζουν χωρίς δωρεάν σίτιση και στέγαση, να πληρώνουν τα συγγράμματά τους. Σήμερα που η αξία και η ποιότητα των κρατικών ιδρυμάτων μειώνεται (νόμοι Διαμαντοπούλου, σχέδιο «Αθηνά») και στη θέση τους προωθείται το ένα μοντέλο εκπαίδευσης που θα εξυπηρετεί πλήρως τα ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα όπου η ανεργία στους νέους φτάνει στο 60% ενώ αυτοί που απασχολούνται παίρνουν μισθούς πείνας και τα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίζονται. Σήμερα που καταργείται και η τελευταία έννοια κοινωνικού κράτους. Που η κυβέρνηση υποχρεώνει τις κατώτερες τάξεις να πληρώσουν τη δημοσιονομική κρίση αναδιανέμοντας το πλούτο σε βάρος τους. Σήμερα που φασιστοποιείται η καθημερινή ζωή με τις επιθέσεις ρατσιστών-εθνικιστών σε μετανάστες, με την ανοιχτή συνεργασία Αστυνομίας – Χρυσής Αυγής. Που η καταστολή, τα χημικά και η βία έχουν γίνει καθημερινότητα. Που δολοφονούνται μαθητές και τραυματίζονται αγωνιστές από τα όργανα καταστολής, βάζοντας στόχο τις ελευθερίες μας και  προσπαθώντας να ποινικοποιήσουν τους αγώνες μας.  Βρισκόμαστε εδώ για να ρίξουμε χαλίκια στα γρανάζια αυτού του μηχανισμού, και να αποτελέσουμε ένα πόλο αντίστασης στα απάνθρωπα και αντιλαϊκά μέτρα Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Οι σχολές εντός

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πραγματικότητα η δυσκολία του φοιτητικού κινήματος να ανατρέψει τις συντηρητικές αναδιαρθρώσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Για αυτό ευθύνονται ως ένα βαθμό και κάποιες αριστερές παρατάξεις οι οποίες έχουν ως προτεραιότητα την κομματική-οργανωτική τους ενδυνάμωση παρά την στήριξη και την δημιουργία του φοιτητικού κινήματος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διαρκή, ανούσια αντιπαράθεση χωρίς στόχο την ενότητα και τη μαζικότητα του φοιτητικού κινήματος έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη φοιτητών και σπουδαστών ως προς τη λειτουργία και τη δράση των συλλόγων με κύριο αποτέλεσμα την αδιαφορία και την αποχή από τις συνελεύσεις και τις εκλογικές διαδικασίες.

Τι είναι η Πορεία Αριστερή;

Ένα φοιτητικό σχήμα αριστερό, ανεξάρτητο από κομματικούς σχεδιασμούς, που αρθρώνει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, χωρίς εκπτώσεις. Η δημιουργία του σχήματος ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης να υπάρχει ένας φορέας που θα αγωνίζεται για την συνένωση των φοιτητών και τη συμμετοχή τους σε μαζικές κινητοποιήσεις-δράσεις. Ένα σχήμα που λειτουργεί άμεσο-δημοκρατικά, χωρίς παραταξιακή πειθαρχία και χωρίς αποφάσεις έτοιμες από τα πριν. Που το απασχολεί πέρα από τις σπουδές, η καλλιτεχνική έκφραση, το περιβάλλον και ο πολιτισμός.

Συνδικαλισμός- Εκλογές

Στόχος μας είναι η ουσιαστική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων ως βασικό φορέα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας μέσω της ενδυνάμωσης των Γενικών Συνελεύσεων. Δεν βλέπουμε τις εκλογές ως μια διαδικασία που «αλλάζει τα πράγματα», αλλά ως ένα μέσο να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να πιέσουμε για σύγκληση Γ.Σ. («ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ»). Δεν προσβλέπουμε στην ψήφο των συμφοιτητών μας επειδή είμαστε «καλά παιδιά», αλλά επειδή θέλουμε να εκφραστεί μία μαζική αποδοχή των απόψεών μας. Απώτερος στόχος μας είναι να δραστηριοποιηθούν οι σύλλογοι στην καθημερινή μάχη. Η συμμετοχή μας στα όργανα του συλλόγου δεν εντάσσεται σε διαχειριστικές λογικές, αλλά έχουμε ως στόχο την ενημέρωση των συμφοιτητών μας και την ενδυνάμωση των μαζικών διαδικασιών. Για μας βασική προϋπόθεση είναι η καθημερινή μαχητική δράση σε άμεσα ζητήματα όπως στη καθυστέρηση, ακόμα και στην ανυπαρξία, συγγραμμάτων και υλικοτεχνικών υποδομών, τη διάσπαση του πτυχίου μας, τη διακοπή χρηματοδότησης για τα Μεταπτυχιακά, η εντατικοποίηση των σπουδών, η καθηγητική αυθαιρεσία, ζητήματα σίτισης, στέγασης, μεταφορών

-Στηρίζουμε τον αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και αγωνιζόμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίησή και την υπό-χρηματοδότησή της.. Διεκδικούμε την παιδεία που θα μας κάνει αφενός ολοκληρωμένους επιστήμονες και αφετέρου ολοκληρωμένους πολίτες. Που σε αυτή θα έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξαρτήτως οικονομικών – κοινωνικών χαρακτηριστικών.

-Στηρίζουμε τους κοινωνικούς αγώνες σε κάθε επίπεδο γιατί το φοιτητικό κίνημα αποτελεί τμήμα της κοινωνίας. Γιατί η αλληλεγγύη και η συντονισμένη δράση είναι το μόνο όπλο μας σε έναν κόσμο που λίγοι ορίζουν τις τύχες όλων μας. Στεκόμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή περιστολής των λαϊκών ελευθεριών και της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Βάζουμε εμπόδιο στο ξεπούλημα κάθε πτυχής της ζωής μας στο κέρδος. Απορρίπτουμε τη λογική του ατομικισμού και του βολέματος που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια. Τασσόμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ρατσισμού – περιθωριοποίησης.

Σήμερα είναι η ώρα για νέους αγώνες των φοιτητών, για να την ανασυγκρότηση ενός φοιτητικού κινήματος, χωρίς κηδεμόνες, μαζικού και διεκδικητικού που θα ανατρέψει κάθε αντιεκπαιδευτική – αντεργατική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης. Σήμερα ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας!

clip_image002

Δεν παρακολουθούμε απαθείς τις εξελίξεις.

Αντιστεκόμαστε, Διεκδικούμε,  Αγωνιζόμαστε και Νικάμε!

Απρίλης 2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here