Πρωτοβουλία Ωρομίσθιων Καθηγητών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

0
99

Κέρκυρα, 18/2/2013

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σας καλούμε σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στη Γενική Απεργία της Τετάρτης 20 Φλεβάρη 2013. Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους που απεργούν και συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, με όπλο τη λαϊκή εργατική ενότητα οφείλουν να δυναμώσουν το μαζικό κίνημα αντίστασης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση τρόικας-κυβέρνησης-κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και ενάντια στην κλιμάκωση της κυβερνητικής-ταξικής αυταρχικής βίας και τρομοκρατίας απέναντι στον εργαζόμενο λαό και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο δικός μας χώρος, ο εκπαιδευτικός, δέχεται επίσης τη σκληρή επίθεση της αστικής κυβερνητικής πολιτικής. Η ραγδαία υποβάθμιση της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα της Δημόσιας Εκπαίδευσης της χώρας μας αποτελεί βασική προτεραιότητα της συγκυβέρνησης, κατ’ εντολή των ξένων ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών κέντρων. Οι δαπάνες για την Α/βάθμια και τη Β/βάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2013, μειώνονται στο 1/3 σε σχέση με πέρυσι, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών γίνονται με το σταγονόμετρο, όλο και πιο πολλοί μαθητές βρίσκονται εκτός σχολείου ενώ η έλευση της Τρόικας στις αρχές του Μάρτη έχει ως βασικό στόχο την πλήρη αποδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα (και της εκπαίδευσης) με την προώθηση ακόμα και μαζικών απολύσεων.

Τα Σχολεία Δεύτερη Ευκαιρίας (ΣΔΕ) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μια βασική ανάγκη της εκπαίδευσης για ανθρώπους που έχουν βιώσει τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποκλεισμό τελειώνει το 2015 αφού βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ευρωπαϊκά κονδύλια και το ελληνικό κράτος δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη συνέχισή της. Επιπλέον, κάθε χρόνο χάνονται εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εμείς ως εκπαιδευτικοί στα ΣΔΕ είχαμε κάνει αιτήσεις από τον Οκτώβρη και αρχίσαμε να δουλεύουμε στα μέσα Φλεβάρη. Μέχρι την περασμένη βδομάδα το ΣΔΕ Λευκίμμης δε λειτουργούσε ενώ στο ΣΔΕ Μηλιάς υπήρχαν μόνο τρεις καθηγητές.

Το εργασιακό καθεστώς των ωρομίσθιων καθηγητών στα ΣΔΕ είναι τριτοκοσμικό. Δουλεύουμε ανασφάλιστοι και δεν κατοχυρώνουμε δικαίωμα για επίδομα ανεργίας.

Εξάλλου, η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν περιορίζεται μόνο στο δικό μας χώρο. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η κυβέρνηση προωθεί το Σχέδιο Αθηνά, το οποίο προβλέπει το κλείσιμο δεκάδων σχολών και ΤΕΙ, ανάμεσά τους και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Την ίδια στιγμή που η νεοδημοκράτισσα Πρύτανης πανηγυρίζει ότι δεν έκλεισε τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κλείνει, στο Τμήμα Διερμηνείας Μετάφρασης καταργείται το εξάμηνο εξωτερικό ενώ παράλληλα καταργούνται ουσιαστικά καταργούνται φοιτητικές εστίες (οδηγώντας δεκάδες φοιτητές σε φυγή από το νησί) για να χτιστούν πανάκριβοι ξενώνες για καθηγητές, κλπ. Η Δημόσια Εκπαίδευση νοσεί.

Παλεύουμε για:

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς
Ασφαλιστική κάλυψη των ωρομίσθιων καθηγητών των ΣΔΕ – Κατοχύρωση του δικαιώματος για επίδομα ανεργίας
Να καταργηθεί το Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο (Ν. 4024/11).
Να σταματήσουμε την αξιολόγηση που ετοιμάζουν για τους δημόσιους υπαλλήλους και συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς.
Ενάντια στο κύμα απολύσεων από το Δημόσιο.
Καμιά νέα μείωση του μισθού μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here