«… Τα τελευταία μέτρα …»

0
120

Δείτε την προκήρυξη και το πλαίσιο σε PDF μορφή.

         Τη φράση αυτή την έχουμε ξανακούσει άλλες τρεις φορές. Το 2010 ο ΓΑΠ διατυμπάνιζε ότι το Μνημόνιο (1) ήταν απαραίτητο για την σωτηρία της χώρας και ότι θα ήταν οι μόνες θυσίες που θα έπρεπε να κάνει ο λαός. Ήρθε μετά από ένα χρόνο και ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εν μέσω λαϊκής κατακραυγής, το οποίο περιελάμβανε εξίσου βάρβαρα μέτρα για την κοινωνία. Το κακό τρίτωσε με το Μνημόνιο (2), που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έφερε πιο κοντά την κοινωνία στην εξαθλίωση. Φτάσαμε 8 μήνες μετά και μας φέρνουν νέο Μνημόνιο (3) για να εξασφαλιστεί η δόση των 33,5 δις ευρώ.

         Πιο συγκεκριμένα το 3ο Μνημόνιο διαλύει κυρίως κάθε έννοια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όπως επίσης και δημοσίων αγαθών:

  • Ακύρωση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Μείωση έως 35% του εφάπαξ.
  • Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη (από τα 65).
  • Εφεδρεία και Απολύσεις στο Δημόσιο
  • Ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας (Λιμάνια, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κλπ)

         Ο χώρος της Παιδείας όμως δεν μένει έξω από την επίθεση. Βάση του προϋπολογισμού η χρηματοδότηση της παιδείας μειώνεται από το 1,3% στο 0,4% του Α.Ε.Π. με άμεσες συνέπειες για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ήδη έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Από το εαρινό εξάμηνο κόβονται όλα τα δωρεάν συγγράμματα για όλους. Η Δωρεάν Σίτιση που ήδη είναι πετσοκομμένη και για πολύ λίγους, θα διατίθεται για ακόμα λιγότερους στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η Δωρεάν Στέγαση που τώρα δικαιούνται ελάχιστοι φοιτητές, τείνει να εξαλειφθεί εντελώς. Λαμβάνοντας αυτά υπ’ όψιν η έννοια της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας έχει ουσιαστικά καταργηθεί.

         Όλα αυτά τα μέτρα μαζί με τα δάνεια που τα συνοδεύουν είναι απόρροια των πολιτικών των ηγέτιδων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Γαλλία) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (π.χ. Η.Π.Α.) που έχουν στόχο την εμβάθυνση της εξάρτησης της χώρας από αυτούς έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια «αποικία» στην οποία ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα και θα μετατραπούν σε δούλους στη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτές τις Ιμπεριαλιστικές πολιτικές πρέπει να τις σταματήσουμε τώρα!

Αγώνες Χωρίς Κηδεμόνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here