Όλοι στην απεργία ΟΛΜΕ-ΔΟΕ

0
98

30 Μάρτη – Με αγώνα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά την ψήφιση του μνημονίου, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, το πάγωμα των διορισμών, την επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς με μοχλό το «ενιαίο μισθολόγιο». Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι αυτό που θα προσπαθήσει η κυβέρνηση είναι να εμφανίσει τους εκπαιδευτικούς ως «προνομιούχους» και σίγουρα όχι να αυξήσει τις καθαρές αποδοχές μας. Ταυτόχρονα στα σχέδια της βρίσκεται και η κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει να συρρικνώνει και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας. Αυτή τη στιγμή ο ΟΠΑΔ, που καταληστεύθηκε όπως και όλα τα ταμεία, έχει αφεθεί να φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι καθυστερήσεις στην απόδοση των, ούτως ή άλλως, χαμηλών συντάξεων όλο και αυξάνεται ενώ ήδη εξαιρέθηκαν 280 εξετάσεις και δρομολογούνται και νέες περικοπές. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συζητάει να δώσει νέο δώρο 30δισεκατομμυρίων στους τραπεζίτες, επιβεβαιώνοντας με τον πιο άκομψο τρόπο την δουλικότητά της στο μεγάλο κεφάλαιο.

Παράλληλα, τίθεται και συγκεκριμένα στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο χώρος της εκπαίδευσης, με εξαγγελίες για αλλαγές οι οποίες αφορούν το σύνολο της εκπαίδευσης από τα Δημοτικά Σχολεία έως τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια. Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως Δούρειος Ίππος της κυβέρνησης, ώστε να προωθήσει τα σχέδια της, λειτουργεί τόσο το μέτρο των συγχωνεύσεων-καταργήσεων όσο και οι εξαγγελίες για το «νέο» σχολείο.

Αυτός που σκόπιμα δημιούργησε τα προβλήματα δεν μπορεί να είναι αυτός που θα τα λύσει

Πατώντας πάνω σε πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι τα λύνει, ενώ στην πραγματικότητα τα εντείνει. Με τις συγχωνεύσεις έχει ως στόχο την μείωση των οργανικών θέσεων, κάτι που θα προκύψει από τον απαράδεκτο τρόπο υπολογισμού τους, σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων που είναι προφανώς μεγαλύτερες. Παράλληλα παίζει το ρόλο Ποντίου Πιλάτου για την αδυναμία των Καλλικράτειων Δήμων να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις για την μεταφορά των μαθητών, πρόβλημα που αν συνεχιστεί και, όπως φαίνεται, ενταθεί, θα σημαίνει και τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών ή/και την ερήμωση της υπαίθρου. Από την άλλη πλευρά το «νέο» σχολείο, με την πληθώρα μαθημάτων επιλογής, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στην επαρχία, ούτε καν στις μικρές πόλεις, αφού μόνο λίγες μεγάλες σχολικές μονάδες, με πολλούς μαθητές και αντίστοιχο προσωπικό αλλά και αίθουσες ίσως καταφέρουν να προσφέρουν τα μαθήματα που σχεδιάζει το υπουργείο. Έτσι τα σχολεία της επαρχίας, αλλά και πολλά σχολεία στις πόλεις, θα αναγκαστούν είτε να μην προσφέρουν τα μαθήματα επιλογής είτε (και αν επαρκούν οι αίθουσες) να τα προσφέρουν με καθηγητές στους οποίους δίνεται το μάθημα με δεύτερη ή τρίτη ανάθεση, ακυρώνοντας στην ουσία κάθε πλεονέκτημα του συστήματος που ήδη εξαγγέλλεται.

Διεκδικούμε:

  • Καμία μείωση των δαπανών για την παιδεία!
  • Όχι στη διάλυση του ΟΠΑΔ – περίθαλψη και σύνταξη ανάλογη των εισφορών μας και όχι αναλόγως του τι έχει απομείνει από τα κλεμμένα!
  • Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων με τα κριτήρια του υπουργείου!
  • Όχι στο «νέο» σχολείο που θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση
  • Όχι στο ενιαίο μισθολόγιο – καμία μείωση του μισθού μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.