Διδακτρα σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακες σπουδες

0
73

14/8/2012

Σεπτέμβριος 1998 Η αγγλική κυβέρνηση εισάγει τα πρώτα δίδακτρα με τη μορφή φόρου στο ποσό των 1000 λιρών Αγγλίας. Εξήντα-τέσσερα πανεπιστήμια στην Αγγλία ανακοίνωσαν πως τα δίδακτρα από το 2012 και μετά θα είναι πάνω από 9000 λίρες με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Ελλάδα Αύγουστος 2012 Η κυβέρνηση αποφασίζει την επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με παρόμοιο τρόπο όπως στην Αγγλία. Εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση αποφασίζει,εκτός από την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και  των συλλογικών συμβάσεων, να ισοπεδώσει και την ανώτατη εκπαίδευση. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος πλέον, όπως είχαμε υποστηρίξει και πέρυσι τον Φεβρουάριο του 2011 με σχετική ανακοίνωση, η ιδιωτικοποίηση των σχολών και ο αποκλεισμός φοιτητών από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Την παραπάνω προκήρυξη (21/02/2011) μπορείτε να την βρείτε εδώ:

https://eduporeia.wordpress.com/fakeloi/didaktra/

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγγλίας και πολλών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, πορεία που χάραξε η συνθήκη της Μπολόνια, η Ελλάδα με τη σειρά της θα επιφέρει στην εκπαίδευση γερό χτύπημα, αλλά το κίνημα θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά του απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής του.

Κάθε προσπάθεια για επιβολή διδάκτρων πρέπει να πέσει στο κενό γιατί μας απειλεί όλους. Είτε τελειώνουμε τη σχολή, είτε όχι. Και τους πρωτοετείς και τους τελειόφοιτους. Η επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές και στις μεταπτυχιακές σπουδές σημαίνει και αύξηση των ήδη επιβαλλόμενων διδάκτρων στις τελευταίες, μιας και το νέο αυτό χαράτσι επιβάλλεται από την κυβέρνηση και όχι από τα Πανεπιστήμια.

Απέναντι σε αυτά τα ισοπεδωτικά μέτρα καθένας πρέπει να αποφασίσει σε ποια πλευρά θα βρεθεί. Με την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της στα Πανεπιστήμια που στήριξαν τον Νόμο Πλαίσιο (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) «διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους» ότι δεν πρόκειται να μπουν δίδακτρα ή με αυτούς που αντιστέκονται στην επιβολή νέων ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια – Είναι δικαίωμα και κανείς δεν θα μας τη στερήσει

Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές για οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα για δημόσιες σχολές χωρίς δίδακτρα

                       20/2/2011                                                            2/5/2011

Πορεία Αριστερή Φοιτητών και
Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Φοιτητών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.