Δίδακτρα στη Γερμανία και κινητοποιήσεις

0
105

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στην Αγγλία για τα δίδακτρα πρόσφατα δημοσιεύω μια έρευνα που ετοίμασα τον Αύγουστο του 2009 για το περιοδικό Λαμπτήρας Πυρακτώσεως αλλά δυστυχώς δε δημοσιεύτηκε λόγω έλλειψης χώρου. Κάποια πράγματα λογικά δεν ισχύουν πλέον αλλά νομίζω δίνουν τη γενική εικόνα.

Τη φωτογραφία τράβηξε η συν/σα Ε.Α. κατά την παραμονή της στο Όλντενμπουργκ και είναι από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στη Μπολόνια.

Εδώ στη Γερμανία που βρίσκομαι τα τελευταία χρόνια η έννοια «Δωρεάν Παιδεία» έχει καταργηθεί. Αρκετά κρατίδια της Γερμανίας έχουν επιβάλλει δίδακτρα ενώ οι εστίες είναι όλες με νοίκι. Δωρεάν σίτιση δεν υπάρχει. Όλα αυτά μαζί επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα τα οποία τα τελευταία χρόνια πλήττονται από την ανεργία και την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα η «διαδικασία της Μπολόνια», όπως αυτή αποφασίστηκε το 1999 από σύνοδο των υπουργών παιδείας των χωρών της ΕΕ και επικυρώθηκε σε μια σειρά συνόδους από τότε, προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Ο παλιός τύπος ενιαίου πτυχίου (Diplom) αντικαταστάθηκε με τον αγγλοσαξωνικό τύπου (Bachelor-Master) ενώ οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) έχουν περάσει σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι παραπάνω αλλαγές συναντούν αντιδράσεις από τους φοιτητές αλλά και τους μαθητές. Πορείες και δυναμικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων έχουν διοργανωθεί σε δεκάδες πόλεις από άκρη σε άκρη της Γερμανίας. Πολλά κρατίδια από το βάρος αυτών των κινητοποιήσεων κατάργησαν τα δίδακτρα σε πολλές περιπτώσεις.

Κρατίδιο Α’ στάδιο Β’ στάδιο

Βάδη-Βυρτεμβέργη

500 € 500 €
Βαυαρία

300–500 €

Δεν έχει
Βερολίνο Δεν έχει Δεν έχει
Βραδενβούργο Δεν έχει Δεν έχει
Βρέμη

500 €

Δεν έχει
Αμβούργο 375 € 375 €
Έσση Ήταν 500 € αλλά καταργήθηκε

500–900 €

Μεκλεμβούργο-Προπομερανία Δεν έχει Δεν έχει
Κάτω Σαξονία 500 €

500 €

Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία 0–500 € 0–500 €
Ρηνανία-Παλατινάτο Δεν έχει Δεν έχει
Σάαρλαντ 500 € Δεν έχει
Σαξονία-Άνχαλτ Δεν έχει Δεν έχει
Σαξονία Δεν έχει 300–450 €
Σλέσβιχ-Χολστάιν Δεν έχει Δεν έχει
Θουριγγία (Τούριγκεν) Δεν έχει Δεν έχει

 

Η απουσία ασύλου στα Πανεπιστήμια δυσχεραίνει τις κινητοποιήσεις. Πολλές φορές η αστυνομία έχει μπει στον Πανεπιστημιακό χώρο για να εμποδίσει ή και να συλλάβει ακόμα φοιτητές που διαμαρτύρονταν έξω από τη Σύγκλητο για τα δίδακτρα.

Όσο και αν η κατάσταση είναι δύσκολη όμως δεν πρέπει να αποκαρδιωνόμαστε. Ότι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κάτω από αυτές τις συνθήκες αντιδρούν και παλεύουν θα πρέπει να μας δείχνει πολλά. Οι φοιτητές στην Ελλάδα θα πρέπει να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο τις κατακτήσεις τους.

Για περισσότερη ενημέρωση:

Μ. Μαγιολαδίτης, ΓEPMANIA: Xιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στην επιβολή διδάκτρων, Λαϊκός Δρόμος, 10/6//2006, http://www.edu.uoc.gr/~poreia/articles/marios/antapokrisi06.htm

Μ. Μαγιολαδίτης, ΓEPMANIA: Oι διαδηλώσεις ενάντια στα δίδακτρα συνεχίζονται (Ανταπόκριση), Λαϊκός Δρόμος, 25/6/2006
Μ. Μαγιολαδίτης, Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στα δίδακτρα στη Γερμανία, alfavita.gr, 21/6/2009 http://www.edu.uoc.gr/~poreia/articles/marios/090721didaktra.htm

Μάριος Μαγιολαδίτης, υπ. Διδάκτορας στα μαθηματικά, Κάτω Σαξονία, Γερμανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.