Το Πολυτεχνείο είναι η απάντηση

0
55

Μπορεί να έχουν περάσει 37 χρόνια από την λαϊκή εξέγερση ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, αλλά οι σημερινές ανάγκες του λαού για Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία μας φέρνουν όλους ξανά στο δρόμο του αγώνα και του ξεσηκωμού, να φωνάζουμε τα ίδια ακριβώς συνθήματα. Αυτή η υποκινούμενη από τους Αμερικάνους στρατιωτικο-φασιστική δικτατορία, καταργούσε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού στην εργασία, στη μόρφωση καθώς και την ελεύθερη έκφραση ιδεών. Έτσι ακριβώς και σήμερα, όχι με στρατιωτική χούντα, αλλά με μια πολιτική  λιτότητας και καταπίεσης και τον καθορισμό της οικονομικής ζωής της χώρας από την ΕΕ-ΔΝΤ, υπό την επίφαση της «δημοκρατίας» και τη «σωτηρία» της χώρας από την κρίση , οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως πιόνια των ιμπεριαλιστών επιβάλλουν την υπονόμευση δικαιωμάτων και την υποδούλωση του λαού.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι για εμάς μία ανάμνηση των αγώνων που έδωσαν οι προηγούμενες γενιές, αλλά το πάτημα και ο οδηγός για τους δικούς μας αγώνες και η ελπίδα ότι οι μελλοντικές εξεγέρσεις θα υπερασπίσουν το δικαίωμά μας στη ζωή και θα φέρουν πιο κοντά την απελευθέρωση μας από την καταπίεση.

ΨΩΜΙ

Η οικονομική κρίση που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα και συνολικά την κοινωνία στην εξαθλίωση και τη φτώχεια σήμερα τη χώρα μας, οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις σε  μισθούς, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελαστικά ωράρια ανασφάλιστης εργασίας, αύξηση ορίου συνταξιο-δότησης, αύξηση σε φόρους κ.α. Όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα ωθούν σε περαιτέρω αύξηση της ήδη υπάρχουσας ανεργίας, σε οικονομική εξαθλίωση και μείωση της παραγωγής, σε πείνα, σε  διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων (ο πλούσιος πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος) και παράλληλα εξαπολύεται μια φασιστικού τύπου κρατική τρομοκρατία προκειμένου να κατασταλούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Κάθε χρόνο και πιο σκληρή παρουσιάζεται η επίθεση στην παιδεία από τις κυβερνήσεις που με τα αντιδραστικά τους μέτρα/νόμους χτίζουν πανεπιστήμια ταξικά, για λίγους. Η προσπάθεια του Υπουργείου να μειώσει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση στην Παιδεία σε συνδυασμό με την συμμετοχή ιδιωτών στην διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ οδηγεί όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις έρευνες  στην κατεύθυνση της αγοράς και της συνεργασίας με μεγαλοεπιχειρήσεις, εκφυλίζει το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα τους αναγκάζοντάς τα να επιβάλλουν δίδακτρα στις σπουδές – ειδικά στις σχολές που η αγορά τις απαξιώνει ως μη κερδοφόρες. Με αυτόν τον τρόπο, αντί να δημιουργεί καταξιωμένους επιστήμονες, παράγει εργάτες-πιόνια χωρίς επιστημονική υπόσταση, αλλά καταρτισμένους ανάλογα στο να εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες κολοσσών εταιριών οι οποίες πλέον θα επηρεάζουν και θα εμπλέκονται σε ζητήματα παιδείας, υποβαθμίζοντας έτσι τα δημόσια πανεπιστήμια και το επίπεδο μόρφωσης.

Ακόμα, με την διάλυση – συγχώνευση των τμημάτων σε επίπεδο σχολών, διαλύουν τα υπάρχοντα πτυχία, αντικαθιστώντας τα με απλές κατευθύνσεις χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Τα «ευέλικτα» προγράμματα σπουδών που θα οδηγούν και σε εξατομικευμένα πιστοποιητικά σπουδών έχουν σαν στόχο την ακύρωση κάθε έννοιας συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αυτό οδηγεί στην πολυδιάσπαση των συλλογικών αγώνων για την υπεράσπισή των εργασιακών δικαιωμάτων μας…. Θα μπούμε, λοιπόν, σε μια εποχή εργασιακής περιπλάνησης όπου ο καθένας θα διαπραγματεύεται μοναχός του την εργασιακή του προοπτική χωρίς καμία ελπίδα συλλογικών αντιστάσεων στην επίθεση των εργοδοτών, δηλ. θα δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία εργαζομένων που θα είναι έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας (απολύσεις, χαμηλοί μισθοί, ελαστικό ωράριο, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη-μαύρη εργασία, κλπ.).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για την ελευθερία τους φώναζαν το ‘73 οι φοιτητές  μαζί με τον υπόλοιπο εξεγερμένο λαό και ξεχύθηκαν στους δρόμους με σημαίες και συνθήματα ενάντια στη χούντα των στρατιωτικών και την οικονομική, πολιτική και εθνική υποδούλωση τους από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους.  Το αίτημα αυτό για ελευθερία είναι και πάλι στις μέρες μας επίκαιρο. Οι διαδηλώσεις καταστέλλονται με ωμή βία, χημικά και πλαστικές σφαίρες από τα «όργανα της τάξης», οι αγωνιστές συλλαμβάνονται και ποινικοποιούνται, όλη μας η ζωή ελέγχεται και παρακολουθείται από κάμερες-ρουφιάνους σε κάθε γωνιά της πόλης και από τους υπεράριθμους ασφαλίτες γύρω μας νιώθουμε ανασφάλεια.

Αλλεπάλληλοι νόμοι περιστέλλουν και σταδιακά καταργούν το Άσυλο(μια δημοκρατική κατάκτηση), οι συνελεύσεις θεωρούνται παράνομες και οι δυνάμεις καταστολής μπαινοβγαίνουν στα πανεπιστήμια καταπατώντας το άσυλο. Στις μέρες μας, οι στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες, αλλά επιβάλλεται να τις υπερασπιστούμε και να αγωνιστούμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

ΣΗΜΕΡΑ

  • Είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε για το ξαναζωντάνεμα των φοιτητικών συλλόγων, που θα δώσουν νόημα και παλμό στις Γενικές Συνελεύσεις με προοπτική τη διαρκή αντίσταση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει το Υπουργείο Παιδείας!
  • Να ενωθούμε με τους εργαζόμενους στην πάλη τους για την υπεράσπιση κεκτημένων εδώ και έναν αιώνα στη δουλειά και στη ζωή!
  • Να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες μας! Κάτω τα χέρια από το Άσυλο!

Στο σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καθρεφτίζονται καθημερινά όλα τα προβλήματα του λαού για ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.